Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyorsul a csatlakozó országokban a gazdasági növekedés

2004.02.13. 15:26
Idén az Európai Unióhoz csatlakozó közép-és kelet-európai országokban gyorsul a felzárkózási folyamat a gyorsabb gazdaság fejlődési ütem jóvoltából, ám az összességében magas munkanélküliség mérséklődésére nem lehet számítani - jósolja pénteki jelentésében a Rajna-Westfáliai Gazdaságkutató Intézet (RWI).
Az RWI az idén a nyolc érintett ország egészében átlagban 3,9 százalékos GDP növekedést vár, szemben a becslések szerinti idei 3,4 százalékos növekedéssel. Főként a három balti ország, Lettország, Litvánia és Észtország fejlődik gyorsan, 5-6,5 százalékos lesz az idei növekedésük, szemben az euróövezet 1,8 százalékos növekedésével.

A kutatók Lengyelország esetében 4,0 százalékos GDP növekedést várnak, a prognózis Csehországra 3,1 százalék, Magyarországra 3,5, Szlovákiára 4,3, Szlovéniára 3,0 százalék.

Az előrejelzés szerint a magánfogyasztás is nőni fog

A RWI megállapítja, hogy nem csak az erőteljes gazdasági dinamika, hanem az élénk hazai és a külföldi kereslet is jellemző lesz az idén az országokra. Alacsonyabb infláció mellett növekednek majd a rendelkezésre álló jövedelmek, amelyek révén erősödik a magánfogyasztás.

A cégek törekedni fognak a termelékenység növelésére a munka racionalizálása révén, ezért jelentős javulásra a foglalkoztatottsági helyzetben nem lehet számítani. - A változatlanul magas munkanélküliség társadalmi gondot jelent és oka részben az államháztartási feszültségeinek főként Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában - olvasható. Az RWI szerint a legrosszabb helyzetben Lengyelország van, várhatóan 20 százalékos munkanélküliségi rátájával, de a nyolc országban együttesen is 14,7 százalékos lesz a munkanélküliség az idén, szemben a tavalyi 14,9 százalékkal.