Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Egykulcsos adó Csehországban is?

2006.08.21. 10:06
A kijelölt cseh miniszterelnök és a jegybank sem lelkesedik a távozó kormány által hátrahagyott jövő évi büdzsétervezetért. A kisebbségi kormány alakítására készülő jobboldal egykulcsos személyi jövedelemadót vezetne be.

Nem tartja reálisnak a jövő évi költségvetési tervezetet a kijelölt cseh miniszterelnök, Mirek Topolanek, aki a múlt héten kapott kormányalakítási megbízást. A távozó kormány addigra összeállította javaslatát a szeptember végén beterjesztendő büdzsére, 88 milliárd korona (4,03 milliárd dollár) hiánnyal számolva. Ez a GDP 3,8 százalékának felelne meg, jóval meghaladva mind az ez évre várt 2,6 százalékot, mind pedig a Brüsszelben már jóváhagyott konvergenciaprogramban jövőre megcélzott 3,3 százalékot.

Topolanek a Hospodárské Novinynek adott interjúban közölte: nem hiszi, hogy reálisan a konvergenciaprogramban vállaltakon belül tartható a deficit. A 88 milliárdos deficit nem reális - hangsúlyozta külön a kijelölt kormányfő, további magyarázat nélkül. Arról nem mondott semmit, hogy mindez vajon a jóváhagyott, 2010-es euróbevezetést célzó program elvetését jelenti-e - emelte ki a Reuters -, arra viszont figyelmeztetett, hogy esetleg felálló kisebbségi jobboldali kormánya szűkös mozgástérben dolgozhat majd, mert szüksége lesz baloldali támogatásra is.

A kormányalakításra készülő polgári demokraták, illetve a rivális szociáldemokraták igazából csak adóügyekben nem jutottak még egyetértésre - közölte a kormányfőjelölt -, a jobboldal ugyanis egykulcsos jövedelemadót vezetne be, oly módon levonható kedvezményekkel, hogy a magasabb jövedelműek végül is nagyobb arányban fizessenek. A kétkulcsos áfát továbbra is megtartanák. Topolanek elmondása szerint abban már megegyeztek ellenlábasaikkal, hogy felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszert és neki kell látni a szociális és egészségügyi ellátás reformjának.

A prioritások tisztázását sürgette a Bloombergnek adott interjújában a cseh jegybank (CNB) kormányzóhelyettese, Ludek Niedermayer is, aki szerint kérdéses, hogy a közeljövőben kiderül: megvan-e a politikai akarat a 2010-es euróhoz, vagy sem. Ha sokáig nem hangzik el ezzel kapcsolatos kormányzati vélemény, az olyan, mintha azt mondanák, már nem érvényes a céldátum - mondta a jegybankár.

Niedermayer lát esélyt a 2010-es befutóra, de ehhez még az idén meg kellene hozni bizonyos döntéseket. A 2007-es költségvetés tervezete neki sem tetszik, mert nem tartja be a kiadási kereteket, illetve a konvergenciaprogramban felvázolt deficitpályát - mindezt olyan időszakban, amikor a gazdaság gyorsan növekszik, tehát könnyű lenne betartani a fiskális figyelmet. Ezzel szemben bizonyos kiadások nagyon gyorsan nőnek, figyelmeztetett Niedermayer. Növekszik ugyanis a közigazgatásban dolgozók száma és nem törődnek olyan hosszabb távon megoldásra váró gondokkal, mint a nyugdíjreform vagy az egészségügy.