Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Csehország nem tudja lehívni az uniós forrásokat?

2006.09.28. 07:45
2007 és 2013 között Csehország összesen 748 milliárd cseh koronának megfelelő összegre jogosult Brüsszeltől, ám ehhez 132 milliárdot a saját kasszájából kell hozzátennie. A pénz hiányzik, így Prága akár nettó befizető lehet.

A cseh kormány túlzott bőkezűsége, a szociális juttatások még a Paroubek-kabinet által felgyorsított kifizetése azt eredményezi, hogy nincs elég pénz az Európai Unió alapjainak lehívására, pontosabban: a társfinanszírozásra. Minden év egyre bonyolultabb - idézi a Mladá Fronta Dnes napilap Eduard Janota cseh pénzügyminiszter-helyettest, hozzátéve, hogy Prága részéről pénzhiány fenyeget. A Mladá Fronta Dnes szerint elképzelhető, hogy végül Csehország többet fizet be az EU közös kasszájába, mint amennyit Brüsszeltől kap.

Valóban, Prága egyenlege egyre kedvezőtlenebb: míg 2004-ben, a belépés első évében Csehország 7 milliárd cseh koronával (mintegy 70 milliárd forint) többet kapott Brüsszeltől, mint amennyit befizetett, tavaly már csak nullszaldós volt az egyenleg, idén pedig az utolsó rendelkezésre álló információk szerint Prága egyenesen 1 milliárd koronára (10 milliárd forint) rúgó negatív mérleget ért csak el. Az egyes minisztériumok viszont azt állítják, minden az ütemterv szerint halad, és az év végére már többletet mutat a Brüsszellel szembeni egyenleg. Jövőre viszont tovább szigorodnak a feltételek, mivel az EU már csak a Prága által benyújtott projektumokra nyújt anyagi fedezetet, míg idén még társfinanszírozás és projektumok nélkül is érkezik pénz. 2007 és 2013 között Csehország összesen 748 milliárd cseh koronának megfelelő összegre jogosult Brüsszeltől, ám ehhez 132 milliárdot a saját kasszájából kell hozzátennie.

A lap szerint jövőre mindössze 16,5 milliárd koronát szánnak a brüsszeli projektumok finanszírozására. A problémát az jelenti, hogy néhány szaktárca alig számol a társfinanszírozás kérdésével, valós képpel még a pénzügyminisztérium sem rendelkezik. Néhány minisztérium a kormány kasszájából szeretne pótlólagos forrásokhoz jutni, azonban Vlastimil Tlusty pénzügyminiszter szerint már most nagy a költségvetés hiánya, ráadásul jövőre 127 milliárd koronás deficittel számolnak. A Mladá Fronta Dnes végül megállapítja: ha a kormány nem teljesíti a Brüsszelnek tett, hiánycsökkentésről szóló ígéretét (márpedig idén és 2007-ben nem teljesíti), akkor az EU egyszerűen elzárja a pénzcsapot. A cseh politikusok viszont abban bíznak, hogy ezt Brüsszel eddig még egyetlen tagállammal sem tette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!