Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Első körben átment a cseh Gyurcsány-csomag

2007.06.08. 07:26
A Brüsszeltől nemrég dorgálását kapott cseh kormány letette a parlamentnek a jelenlegi 4 százalékos költségvetési hiányt 2010-ig a GDP 2,3 százalékára leszorítani hivatott csomagját, benne vizitdíjjal, áfaemeléssel, új fogyasztási adóval, de 15 százalékos egységes szja-val és vállalati nyereségadó-csökkentéssel.

A cseh parlament alsóházában a képviselők 98-97 arányban támogatták a kormány reformprogramját, ám az intézkedéscsomag végleges elfogadtatásához még két szavazáson kell többséget szereznie a kabinetnek. A reformcsomag célja, hogy a jelenlegi 4 százalékról 2008-ra 3, majd 2010-ig 2,3 százalékra szorítsák le a költségvetés GDP-arányos hiányát, ami megteremtené az euró 2012-es bevezetésének lehetőségét. (A magyar konvergenciaprogram 2008-ban 4,3, 2009-ben 3,2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.)

A reformok részeként 15 százalékon egységesítenék a személyi jövedelemadó kulcsát, a kedvezményes áfakulcsot pedig - amit például az élelmiszerek esetén alkalmaznak - 5-ről 9 százalékra emelnék. Megszüntetnének több jóléti kiadást és felső korlátot szabnának a társadalombiztosítási hozzájárulásoknak, emellett három lépésben 24-ről 19 százalékra csökkentenék a vállalati nyereségadót.

A törvényjavaslat előirányozza továbbá az egészségügyben a vizitdíj bevezetését. Végül fogyasztási adót vetnének ki az energiahordozókra, hogy Csehország teljesítse e téren az európai uniós előírásokat. A voksolás kimenetele korántsem volt borítékolható, minthogy a cseh parlamentben 100-100 képviselője van a jobbközép kormánykoalíciónak és a szocialista ellenzéknek, s nem csupán az utóbbiak támadták a javaslatokat, hanem az előbbiek közül is sokan megfogalmazták kétségeiket. Több kormánypárti képviselő azzal zsarolja a kabinetet, hogy a szeptemberi végszavazáson a csomag ellen voksol, ha addig nem teljesítik az általa támasztott feltételeket.