Bernadett
0 °C
4 °C

Évente sokezer németet égetnek el a csehek

2005.12.30. 09:39
Az egyik legsikeresebb, vállalkozásként működő cseh krematóriumnak már most hét német temetkezési céggel van állandó szerződése, és ezek a munkák teszik ki megrendeléseinek közel egynegyedét.
Egyre több német temetkezési vállalkozó veszi igénybe a hazainál sokkal olcsóbban működő cseh krematóriumok szolgáltatásait. Ezen még az sem változtathat érdemben, hogy a német kormány akadályozni próbálja ezt a határon átnyúló üzletet - tudósít a Financial Times. A meglehetősen távoli Berlinből is érkeznek halottaskocsik Csehországba, ahol a krematóriumok a német tarifák harmadáért kínálják szolgáltatásaikat. Az egyik legsikeresebb ilyen vállalkozás Hrusovanyban található, a német határtól mintegy 30 kilométerre. A krematóriumnak már most hét német temetkezési céggel van állandó szerződése, és ezek a munkák teszik ki megrendeléseinek közel egynegyedét. Hartmut Woite, az egyik német partner már ötödik éve használja a cseh hamvasztót, és évi ezer holttestet szállít ide Berlinből. A gyászoló német hozzátartozóknak Woite úr busztúrákat is szervez, ezek során bemutathatja nekik, milyen körülmények közöt hamvasztják el szeretteik földi maradványait a cseh partnernél. A lazacrózsaszín hrusovany krematórium belsejében a látogatók üvegfalon keresztül kísérhetik figyelemmel szeretteik porhüvelyének utolsó útját a számítógépekkel vezérelt kemencébe.

Extrákat is kínálnak

A cseh cégek olyan extra szolgáltatásokat is rendkívül kedvező áron kínálnak, amelyek Németországban vagy tilosak, vagy nagyon költségesek. Ilyen lehet például a hamvak szétszórása egy léggömbből vagy fellövése egy tűzijáték segítségével. A határon átnyúló hamvasztási üzlet nagy lökést kapott Csehország 2004-es csatlakozásával. Ennek ellenére a német hatóságok igyekeznek gátolni ezt a forgalmat, elsősorban a németországi krematóriumi munkahelyek védelmében. Orvosi vizsgálathoz és speciális útiokmányok beszerzéséhez kötik a holttestek határon való átutaztatását.