Emőke
-4 °C
9 °C

Külföldön egyre kelendőbb a cseh sör

2004.11.24. 12:03
Az idén várhatóan mintegy 18,7-18,8 millió hektoliter lesz a termelés, a tavalyi mintegy 18,5 millió hektoliter után. Ebből várhatóan 2,4 hektolitert értékesítenek külföldön.
Egyre kelendőbb a cseh sör külföldön. Az idén a már aláírt exportszerződések 2,4 millió hektoliterre szólnak - közölte szerdán Prágában Jan Vesely, a cseh sörgyárak szövetségének elnöke. Tavaly egész évben 2,13 millió hektoliter cseh sör kelt el külföldön.

A németek szeretik

Az idén várhatóan mintegy 18,7-18,8 millió hektoliter lesz a termelés, a tavalyi mintegy 18,5 millió hektoliter után. A termelés növekedése a külföldi érdeklődés emelkedésének következménye - jegyezte meg Vesely. A cseh sört leginkább a szomszéd németek kedvelik, ahová az idei év első felében 15 százalékkal több volt a kivitel, mint egy évvel korábban. A Szlovákiába irányuló sörkivitel 5 százalékkal nőtt, holott Szlovákiában az ottani kimutatás szerint az idén 15 százalékkal csökkent a sörfogyasztás. Aránylag új jelenség, hogy Nagy-Britanniába az idén az előzetes adatok szerint 35 százalékkal emelkedik a cseh sör kivitele.

Az országos statisztikai adatokat a pilzeni Prazdroj cég is megerősítette. Alexej Bechtin, a Prazdroj szóvivője szerint a pilzeniek az idén 15 százalékkal több sört értékesítettek külföldön, mint tavaly. Elsősorban a licencek következtében nagyon gyorsan emelkedik söreink gyártása és fogyasztása Oroszországban - mondta Bechtin, aki szerint a Prazdroj rövidesen újabb licencszerződéseket ír alá az orosz partnerekkel.

Egy másik, szintén nagyon kedvelt és ismert cseh sörmárka, a Ceské Budejovice-i Budvar viszont bejelentette, hogy az idei kivitele lényegében a tavalyi szinten marad. A jövő évben a Budvar szintén az oroszországi licencszerződések aláírásától várja a kivitel és ezzel együtt a nyereség növekedését. A csehországi sörfogyasztás az előzetes kimutatások szerint marad az eddigi szinten, tehát egy-egy állampolgárra mintegy 160-165 liter sör jut. Emellett azonban nőtt a borfogyasztás. Szociológusok szerint ez az uniós csatlakozás utáni borárcsökkenés következménye.