Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Félrevezette ügyfeleit a patinás svájci bankház?

2002.10.22. 13:00
Massachusetts keresetet nyújtott be a Credit Suisse First Boston ellen a befektetők megtévesztésére hivatkozva. A kétmillió dollárt követelő állam szerint a céggel szemben a tőzsdefelügyelet nem tudott kellő eréllyel fellépni.
A CFSB alkalmazottainak vallomásai alapján és többszázezer e-mail átnézése után az állam illetékesei azt állítják, hogy a cég éveken keresztül félrevezette ügyfeleit, mivel olyan vállalatok részvényeit ajánlotta vételre, amelyekkel a CFSB befektetési banki kapcsolatban állt.

Kártérítést és szigorúbb szabályozást követel

A kereset szerint a Credit Suisse First Boston befektetési bankja a tranzakciók számának növelése (illetve az ebből származó jutalékok) érdekében beleszólt a CFSB elemzőinek munkájába, így azok rendszeresen túlértékelték a vállalatok papírjait. Az állam kétmillió dolláros kártérítést ér, és azt követeli, hogy hozzanak szigorú szabályokat, a bankok befektetési és brókerrészlegeinek teljes elválasztására.

A tőzsdefelügyelet nem elég erélyes?

A massachusettsi illetékesek szerint a tőzsdefelügyelet képtelen volt hatékonyan fellépni a CFSB praktikái ellen, ezért kénytelenek bíróság elé vinni az ügyet. A cég a kereset visszavonását kérte az államtól, mivel a tőzsdefelügyelete már tárgyal a Wall Street-i cégekkel, és már készül az említett szétválasztást biztosító határozat is.

A Merril Lynch százmilliót fizetett

Májusban a Merril Lynch befektetési bank egy hasonló ügyben 100 millió dollárt fizetett New Yorknak és a szövetségi államoknak, amiért megtévesztő elemzői jelentéseket adott ki tőzsdei társaságokról. A bank így elkerülte a bűnvádi eljárást, ugyanakkor vállalta, hogy elemzőit ezentúl nem a munkájuk által hozott befektetési banki jövedelem szerint fizeti, hanem annak alapján, mennyire járnak jól a befektetői ügyfelek. A Merril ezenkívül felállított egy bizottságot a részvényajánlások objektivitásának ellenőrzésére, az elemzők és a bankárok közti házon belüli levélforgalom figyelésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!