Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félrevezette ügyfeleit a patinás svájci bankház?

2002.10.22. 13:00
Massachusetts keresetet nyújtott be a Credit Suisse First Boston ellen a befektetők megtévesztésére hivatkozva. A kétmillió dollárt követelő állam szerint a céggel szemben a tőzsdefelügyelet nem tudott kellő eréllyel fellépni.
A CFSB alkalmazottainak vallomásai alapján és többszázezer e-mail átnézése után az állam illetékesei azt állítják, hogy a cég éveken keresztül félrevezette ügyfeleit, mivel olyan vállalatok részvényeit ajánlotta vételre, amelyekkel a CFSB befektetési banki kapcsolatban állt.

Kártérítést és szigorúbb szabályozást követel

A kereset szerint a Credit Suisse First Boston befektetési bankja a tranzakciók számának növelése (illetve az ebből származó jutalékok) érdekében beleszólt a CFSB elemzőinek munkájába, így azok rendszeresen túlértékelték a vállalatok papírjait. Az állam kétmillió dolláros kártérítést ér, és azt követeli, hogy hozzanak szigorú szabályokat, a bankok befektetési és brókerrészlegeinek teljes elválasztására.

A tőzsdefelügyelet nem elég erélyes?

A massachusettsi illetékesek szerint a tőzsdefelügyelet képtelen volt hatékonyan fellépni a CFSB praktikái ellen, ezért kénytelenek bíróság elé vinni az ügyet. A cég a kereset visszavonását kérte az államtól, mivel a tőzsdefelügyelete már tárgyal a Wall Street-i cégekkel, és már készül az említett szétválasztást biztosító határozat is.

A Merril Lynch százmilliót fizetett

Májusban a Merril Lynch befektetési bank egy hasonló ügyben 100 millió dollárt fizetett New Yorknak és a szövetségi államoknak, amiért megtévesztő elemzői jelentéseket adott ki tőzsdei társaságokról. A bank így elkerülte a bűnvádi eljárást, ugyanakkor vállalta, hogy elemzőit ezentúl nem a munkájuk által hozott befektetési banki jövedelem szerint fizeti, hanem annak alapján, mennyire járnak jól a befektetői ügyfelek. A Merril ezenkívül felállított egy bizottságot a részvényajánlások objektivitásának ellenőrzésére, az elemzők és a bankárok közti házon belüli levélforgalom figyelésére.