Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gettók alakulhatnak ki Észak-Csehországban

2004.04.13. 09:51
Tömegesen költöznek ki a cseh fővárosból a szegényebbek az északi régió korántsem vonzó, ám annál olcsóbb városaiba. A drága prágai lakásokból erre szakosodott cégek költöztetik ki a szegényeket.
A Prága és Észak-Csehország ingatlanárai közötti szakadéknyi különbség miatt a lakbérhátralékkal küszködő, vagy kis fizetésű fővárosi polgárok tömegesen költöznek az észak-csehországi barnaszénmedence korántsem vonzó, ám annál olcsóbb városaiba, ahol fokozatosan szegénygettók alakulnak ki - írta a Mladá Fronta Dnes.

Akár kétmillióért

A lap szerint míg Prágában egymillió korona (nyolcmillió forint) alatt gyakorlatilag nem lehet lakáshoz jutni, addig az északcseh iparvárosokban, Kadan, Most, Chomutov vagy Ústí Nad Labem panelnegyedeiben már 200-250 ezer koronáért (másfél-kétmillió forintért) háromszobás lakást lehet vásárolni.

Prágából már több hullámban távoztak a szegényebbek: először a kilencvenes években a belvárosból kiköltöztek a külvárosi panelnegyedekbe, majd a várost körülölelő településekre. Napjainkban pedig a fővárostól bő száz kilométerre található, rendkívül szennyezett és magas munkanélküliséggel sújtott északcseh urbanizált sávba telepednek.

Szegénynegyedek

Ugyanez a folyamat, ha kisebb mértékben is, de Ostravában is zajlik, ahol szintén szegénynegyedek körvonalazódnak. Az ingatlanügynökségek többnyire azoknak a lakbérüket csak nehezen fizető bérlőknek ajánlják fel az áttelepülést, akiket a munkájuk nem köt Prágához. A lap szerint az ügynökségek sokszor a hátralékkal rendelkező ügyfeleik áttelepítését is lebonyolítják, s bár így nem kapják meg a bérlőtől a tartozását, nekik így is megéri az ügylet, mivel a felszabadult fővárosi lakást még nagyobb bérleti díjért kiadhatják.

A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, a két térség közötti árkülönbség akkora, hogy legkésőbb három éven belül megtérül az ügynökségnek az érintettek átköltöztetése. A helyzet mára odáig fajult, hogy Prágában több társaság kimondottan erre szakosodott.

- Nem egyszer előfordult, hogy az egyébként a lakhatási kiadásait rendesen fizető, ám kispénzű ügyfélnek Észak-Csehországban kétszázezer koronáért vásároltunk lakást, és útravalóul még további százezer koronát kapott tőlünk - mondta Jirí Pácal, a Prágában számos panelházzal rendelkező Central Europe Holding társaság képviselője.