Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Többmillió dollár a szárnyasok szomszédainak

2001.09.11. 14:46
Amerikai szomszéd akarok lenni - kiáltozta az Index szerkesztőségének otthont adó osztályon felüli toronyház libériás portása, miután megtudta, hogy egy ohiói csirkefarm körül lakó farmerek fejenként 670 ezer és 1,2 millió dollár (187 és 336 millió forint) közötti kompenzációt kaptak, mert büdös volt és rengeteg légy.
"Ma egyáltalán semmit nem csinálunk" - mondta az Index Gazdasági Rovatának új kedvence, Tom Rosenberg ügyvéd, miután egy ohiói bíróság 19,7 millió dollár (5,5 milliárd forint) megfizetésére kötelezte munkaadóját, a Buckeye Egg Farm nevű csirketelepet. A baromfisok egyébként azért nem csinálnak semmit, mert a hatalmas összeg hallatán, amelynek átutalása csődbe vinné a céget, el kellett gondolkodniuk a megoldáson.

Nyaló Megye nem alkuszik

Az ítéletet a megye - Licking County, nem vicc - bírósága hozta, miután 21 szomszéd feljelentette a telepet a bűz, a legyek és a szennyezett víz miatt. A cég 7,5 millió csirkét nevel.

Vagy tönkremennek, vagy megállapodnak

Rosenberg szerint a bíróság nem vette figyelembe, hogy a vállalat 50-60 millió dolláros beruházás közepén tart, amely elvileg megoldaná a trágyakérdést. Hogy mi lehet a megoldás? A cég szerint a csőd vagy a peren kívüli megegyezés.

Hiába tiltakoztak

A környékbeliek amúgy már évek óta protestálnak. Eddig összesen hét hullámban indítottak pereket, mivel a farm szennyezett vizet zúdított a patakokba és nem akadályozta meg a "nagyszabású légykitöréseket". A Buckeye Egg Amerika tojásainak 4 százalékát állítja elő, tavaly például 2,6 milliárd darabot.