Krisztina
19 °C
25 °C

Sokkal drágább lehet a csiga

2008.07.07. 14:05
A csigát Kelet-Európából szállítják Franciaroszágba, Lengyelországban és Bulgáriában azonban már nem hajlandók kevés pénzért csigát keresni.

A csigaforgalmazók arra figyelmeztetnek, hogy a közeljövõben megugorhat a csiga ára Franciaországban, mert Kelet-Európában erõteljes fejlõdésnek indult a gazdaság.

A franciák évi 14 ezer tonna csigát esznek meg, de ez a mennyiség szinte kizárólag importból származik – írja a BBC Online. A legtöbb csigát Kelet-Európából szállítják az országba, leginkább Lengyelországból és Bulgáriából importálnak. Ezekben az országokban viszont a gazdasági fejlõdés miatt azonban egyre kevesebben hajlandóak ezt a munkát elvégezni.

Egészen eddig falusi családok éltek abból, hogy csigát gyûjtöttek az erdõben és a mezõkön. Ahhoz, hogy ezek az emberek a jövõben is megtegyék ezt, emelni kell a bérüket, ez viszont a csiga árának emelkedését okozza.

Franciaországban csak néhány csigafarm létezik, a legtöbb Burgundiában. Az országban elfogyasztott csigák egy százaléka származik ezekrõl a telepekrõl.