Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Négy nagy bankot vádolnak a parmalatos könyvelési botrányban

2007.06.13. 16:31
2003-ban omlott össze a Parmalat, mára már talpraállt ugyan, de a múlt továbbra is kísért. A Citigroup, az UBS AG, a Deutsche Bank AG és a Morgan Stanley is felelős a csődhöz vezető bűncselekmények megtörténtében egy milánói bíró szerint.

Egy milánói bíró szerdán négy nemzetközi nagybank ellen nyújtott be vádiratot az olasz Parmalat élelmiszeripari vállalat 2003-as botrányával kapcsolatban, amely a legnagyobb európai cégcsőd volt annak idején.

Négy bankot vádolnak

A négy bank: a Citigroup, az UBS AG, a Deutsche Bank AG és a Morgan Stanley, valamint a pénzintézetek 13 alkalmazottja, amelyeket, illetve akiket azzal vádolnak, hogy nem tették meg a szükséges intézkedéseket, amelyekkel megelőzhetők lettek volna a Parmalat csődjéhez vezető bűncselekmények.

A tavalyi évet már nyereséggel zárta a 2003-ban összeomlott, talpraállása óta jelentősen karcsúsodott olasz Parmalat tejipari vállalat: a konszern 192,5 millió eurós adózott eredményt ért el, miután 2005-ben még 300 ezer euró volt vesztesége.

Forgalma tavaly 4,4 százalékkal 3,84 milliárd euróra nőtt, adóssága 170 millió euróra csökkent a 2005-ös 369,3 millióról.

Tavalyi, 350,7 millió eurós pénzforgalmi többletét (EBITDA) az idén 12-15 százalékkal várja nőni, bevételeiben az idén 3-5 százalékos bővülést vár a tavalyihoz képest.

Könyvelési botrány

A 2003. decemberi összeomlása és részvényeinek kivezetése óta a Parmalat nyereséges kulcstevékenységeire karcsúsodott, még harminc országban van jelen, és továbbra is élen jár a világpiacon tartós tejből.

A Parmalat részvényeivel 2003. decemberben szüntették meg a kereskedést a milánói tőzsdén, miután kiderült, hogy a cég könyvelésében hatalmas hiány mutatkozik. Ennek nyomán robbant ki az utóbbi évtized legnagyobb cégbotránya Olaszországban. A Parmalat akkor közel 14,5 milliárd eurós adósságot ismert el, majd csődöt jelentett.

A vizsgálatok szerint évek óta meghamisították a mérlegadatokat, és a befektetőket félrevezető csalássorozatban bankok és könyvvizsgáló cégek is közreműködtek.

A céget 2005. októberben vezették vissza a milánói tőzsdére.