Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Rekordméretű turisztikai mentőakció indul

2008.09.13. 14:30
A brit turisztika történetének legnagyobb légi "mentőakciója" kezdődött ma szombaton, miután a harmadik számú brit utaztató cég hirtelen csődje miatt 90 ezren rekedtek külföldön. Szakértők szerint további cégösszeomlások várhatók az utazási szakma rendkívül rossz gazdasági környezete miatt. Eközben fogadni lehet a következő csődbe menő utazási irodára és légitársaságra.

Az XL, a harmadik legnagyobb brit utazási iroda, amelynek saját légitársasága, emellett több szakosított utazásszervező cége volt, tegnap közölte, hogy áthidalhatatlan pénzügyi nehézségekkel küszködik, és csődgondnokság alá helyezte magát. A vállalat 143 millió font (43 milliárd forint) adósság súlya alatt roppant össze. A cég 21 saját repülőgépe pénteken már nem szállhatott fel - ki nem fizetett díjak miatt több gépet külföldi repülőtereken, esetenként indulás előtt néhány perccel foglaltak le a repülőtéri hatóságok -, és emiatt az XL 90 ezer utasa rekedt külföldön. Brit utazási iroda ennyi utast még soha nem hagyott magára, a korábbi rekordcsőd 10 ezer embert érintett.

A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) békeidőben példátlan méretű légihíd szervezésébe fogott szombaton: az első becslések szerint négyszáznál több menetrenden kívüli járatra lesz szükség ahhoz, hogy a külföldön rekedt utasokat a világ minden pontjáról összeszedjék a következő két hétben. A hazautaztatásokat bérelt gépekkel oldják meg, illetve olyan menetrendszerű járatokkal, amelyeken vannak szabad helyek.

Ágazati szakértők szerint az XL drámája jó eséllyel nem az utolsó. Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom első embere azt mondta: a hordónként 100 dollár feletti üzemanyagárak miatt most rosszabb a légitársaságok helyzete, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletek után volt. Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója azt jósolta, hogy még az idén legalább harminc légitársaság csődje várható. Londoni fogadóirodák már téteket kínálnak arra, hogy melyik légitársaság vagy utazási iroda lesz a következő áldozat; a brit sajtó az olasz nemzeti légitársaságra, az Alitaliára tippel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?