Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lezárul a 30 éves édességháború: csoki ami csoki!

2003.01.20. 09:17
Kapcsolódó cikkek (1)
A növényi zsiradékot tartalmazó csokoládé bizonyosan csokoládé, és helytelenül járnak el azok az országok, amelyek csak "csokoládé pótló" néven engedélyezik e termékek forgalmazását - döntött a napokban az Európai Bíróság.
Az Európai Unió területén csokoládé néven lehet forgalmazni minden olyan édességterméket, amely bizonyos mértékű növényi zsiradékot tartalmaz. Az Európai Bíróság döntése szerint Spanyolország és Olaszország törvénytelenül cselekedett, mikor egyes külföldi forgalmazókat arra kényszerített, hogy "csokoládé pótlóként" címkézze és forgalmazza termékét.

Brit és dán harc

A bíróság mostani ítélete Európa 30 éve tartó csokoládé háborújának vet véget. Az igen kedvelt termék körül kialakult keserű vita 1973-ban kezdődött, mikor Nagy-Britannia, Dánia és Írország csatlakozott az Unióhoz. A britek és a dánok nem fogadták el azt az előírást, miszerint csak a kakaótartalmú készítmény nevezhető csokoládénak. Ragaszkodtak ahhoz, hogy édességiparuk kakaót nem tartalmazó termékeit is csokoládéként hozhassák forgalomba az EU területén.

A címkén jelezni kell

Úgy tűnt, a harc 2000-ben véget ér, ekkor az Európai Parlament az "új EU-tagoknak" adott igazat, s úgy döntött: minden csokoládé ezen a néven forgalmazható. Fontos feltételként szabta meg ugyanakkor, hogy a növényi zsiradék és tejtartalom mértékét fel kell tüntetni a címkén.

A parlamenti döntést Spanyolország és Olaszország nem akarta elfogadni, de az Európai Bíróság mostani ítéletébe már kénytelenek lesznek belenyugodni, teljesíteniük kell az egész Európai Unióra érvényes előírásokat.