Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Vagy drágább, vagy hígabb lesz a csoki

2005.08.09. 08:54
Hazai édességgyártók vezetői szerint a világ kakaóbabtermésének számottevő csökkenése miatt a csokoládétermékek áremelésére lenne szükség, ám erre egyelőre nem sok esélyt látnak.

Az idén 7,5-8,0 százalékkal, mintegy 3,2 millió tonnára eshet vissza a globális kakaóbabtermés, miután az annak 65 százalékát adó Ghánában és Elefántcsontparton rendkívül kedvezőtlenek az időjárási körülmények, véli egybehangzóan Belgium legnagyobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cége, a Fortis és a Nemzetközi Kakaószervezet (ICO). A következő szezonban azonban már ismét jobb, mintegy 3,54 millió tonnás termésre számítanak.

A Nyugat-Afrikában nemrég tartott szemle bizakodásra ad okot, mondta el a Napi Gazdaságnak Dankó Zsolt, a Nestlé Hungária Kft. közép-európai beszerzési igazgatója, de az elmúlt időszakban elsősorban az elefántcsontparti események mozgatták a kakaóbab árszintjét. A politikai események és a nyomukban fellángoló spekuláció az elmúlt két évben alaposan "megrángatta" az árakat, de a rövid ideig tartó, hektikus áremelkedéseket mindig követte a korrekció, így azok az elmúlt időszakban nem jelentek meg a kakaóalapú termékek áraiban, hívta fel a figyelmet az igazgató. Hozzátette, hogy a gyártók készletezéssel és tőzsdei határidős ügyletekkel biztosítják be magukat, és a közeljövőben az őszi elefántcsontparti választások sikere vagy kudarca hozhat jelentősebb változást a tőzsdei árfolyamban.

Az elmúlt hónapokban a kakaópor világpiaci ára jelentősen csökkent, a kakaóvajé azonban nőtt, aminek oka Dankó szerint az, hogy a világpiacon a csokoládétermékek felé mozdult el a kereslet. Az év végi "csokoládészezonra" való készülés előtt ismét nőhet a kakaóvaj ára, prognosztizálja Sánta Sándor. A Bonbonetti Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója szerint a négy euró fölötti kilogrammonkénti ár már az "elviselhetetlen" kategóriába tartozik a gyártók számára, de a piaci verseny - nem utolsósorban a csatlakozás óta bővülő import - nem teszi lehetővé a késztermékek drágítását. A hazai csokoládéárak az év végéig Sánta szerint - termékszegmenstől függően - 5-10 százalékkal nőhetnének, de a verseny miatt több cég nyilván tartani fogja árszintjét, és olyanok is akadhatnak, amelyek inkább receptúrájukat változtatják meg, azaz csökkentik termékeik kakaótartalmát. A csokoládégyártók helyzetét fentieken túl - amellett hogy a törökmogyoró már kilogrammonként 10 dollárba kerül - a növekvő cukorárak is nehezítik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!