Gusztáv
-4 °C
1 °C

Brit-francia alku formálódik az uniós költségvetésről

Értesüléseink szerint az EU finanszírozásáról szóló csúcstalálkozó kezdete előtt a britek úgy próbálják megvenni a franciákat az alkuhoz, hogy lefékezik a további bővítést és könnyítenek a Párizs számára fontos áfaszabályokon.
Az Európai Unió 2007-2013 finanszírozásáról szóló brüsszeli csúcstalálkozó ugyan csak csütörtök délután hat órakor kezdődik meg, a háttérben már nagyban folyik a bazári alkudozás a legfontosabb résztvevők közt. Diplomaták és kiszivárgott dokumentumok szerint ennek középpontjában egy brit-francia megállapodás állhat, ami túllép a költségvetésben foglaltakon is.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatának az Index birtokába került tervezete szerint London részben úgy próbálja megvenni Párizs támogatását az alkuhoz, hogy behúzza a bővítési kéziféket. A felvételi kérelmét tavaly beadó Macedónia megkapja ugyan a tagjelölt státust, de a bővítésellenes franciák követelésének engedve a csatlakozási tárgyalások megkezdését kitolják a bizonytalan jövőbe. Párizsnak ez fontos politikai győzelem lenne.

Az alku másik eleme az uniós áfaszabályokkal függ össze. Az EU-ban 15 százalék a minimumáfa, de kivételes körülmények közt lehet ennél alacsonyabbat is kivetni. Ezek a kivételek azonban az év végén - az új tagállamok számára 2007-2008-ban - lejárnak, elsősorban Franciaország fájdalmára, ahol Jacques Chirac elnök konkrétan választási ígéretet tett az éttermi áfa csökkentésére. A britek ezért a háttérben kijárnák az eddig ellenkező németeknél, hogy adják jóváhagyásukat a kivételek meghosszabbításához mind a 25 tagállam számára 2010-2015-ig. Ennek nem csak Franciaország, de az új tagállamok is örülni fognak.

Figyelemreméltó, hogy míg a szövegtervezetben az áfára vonatkozó rész csak szögletes zárójelben szerepel, vagyis még nincs eldöntve formálisan, addig a Macedóniára vonatkozó rész végleges formába van öntve, vagyis szinte biztos, hogy része lesz a végső megállapodásnak. A franciák támogatása azért kulcsfontosságú, mert a britekkel való nézeteltérésük a közös mezőgazdasági politika finanszírozásáról és a brit költségvetési visszatérítésről a legnagyobb akadálya a megegyezésnek. Részletesen lásd háttércikkünket.

A spanyolok, a hollandok és a szlovákok közel állnak a megegyezéshez

Közben arról is hírek érkeztek, hogy a kulcsállam Spanyolország gyakorlatilag elfogadta a brit ajánlatokat, és nagyon közel állnak ehhez a hollandok is. A visegrádi országok frontja is megtörni látszik: a szlovák delegáció csütörtök reggel már csak centiméterekre volt attól, hogy elégedettnek nyilvánítsa magát. Viszont Baráth Etele európai ügyi miniszter az Indexnek nyilatkozva tagadta, hogy Magyarországot meg lehetne venni a pénzek elköltésének további könnyítésével; mint mondta, számunkra a legfontosabb, hogy a teljes, ránk eső pénzkeret nagyobb legyen.