Piroska
-1 °C
5 °C

Magyarország nem enged a plusztámogatásokból

A britek speciális visszatérítéséről és a franciák kedvencének számító közös agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalásokkal folytatódott az EU 2007-2013-as finanszírozását rendezni hivatott uniós csúcstalálkozó pénteken. Magyarország továbbra sem fogadja el a britek ajánlatait.
Az elnöki tisztet ellátó britek várhatóan hat és hét közt állnak elő új költségvetési ajánlatokkal, miután csütörtök este és péntek délelőtt a tagállamok vezetőinek többsége továbbra is viszonylag ellenségesen szemlélte eddig prezentált terveiket az EU 2007-2013-as költségvetésére. Tony Blair brit kormányfő kétoldalú megbeszélésekkel kezdte a napot, tárgyalva azokkal, akik jelenleg a játszma kulcsszereplőinek tűnnek valamilyen szempontból: Jacques Chirac francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, José Luis Zapatero spanyol kormányfővel, Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Déltájt már biztosnak tűnt, hogy az egész alku gyakorlatilag egy kérdésen áll vagy bukik: meg tudnak-e egyezni egymással a britek és a franciák London speciális költségvetési visszatérítésének csökkentéséről és a közös mezőgazdasági politika 2009-es reformjáról. A britek hajlandóak az egyre kínosabbá váló, de odahaza szent tehénnek számító rebatt visszafogására, de csak akkor, ha a franciák belemennek az agrártámogatások csökkentésébe.

A franciák minél jobban csökkenteni akarják a főleg általuk finanszírozott brit visszatérítést, az agrártámogatásokhoz viszont ragaszkodnak, mert azzal meg ők járnak a legjobban. Péntek délre világossá vált, hogy az új tagállamok pénze mellett ez a kérdés dominálja az egész vitát, és Blair az új német kancellár, Merkel közvetítésével próbálta tisztázni a kérdést Chirackal. Merkel - állítólag bírva a két legfontosabb befizető állam, Svédország és Hollandia támogatását - délután 1,045 százalékos költségvetést javasolt, mintegy 15 ezred százalékkal magasabbat, mint a britek ajánlata.

A két- és háromoldalú egyeztetéseket fél kettőkor munkaebéd követte, ahol Blair tájékoztatta kollégáit a helyzet alakulásáról. A britek várhatóan hat és hét óra között állnak elő új javaslattal. Ez várhatóan több pénzt ajánl majd az újaknak és megoldást tartalmaz a brit visszatérítés és az agrárpolitika kulcskérdésére. Ennek értelmében a britek mintegy 10 milliárd euróról mondanának le visszatérítésükből 2007 és 2013 közt, és míg az agrárpolitika érdemi felülvizsgálatát francia követelésnek megfelelően 2013 utánra tolná ki, elvben beiktatna valamifajta revíziót már 2009-re.

Közben úgy tűnik, hogy az újak közül Magyarország és Lengyelország lehet a legnagyobb akadálya a megállapodásnak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Tony Blairrel és Jack Straw külügyminiszterrel találkozva az elmúlt 12 órában háromszor is nemet mondott a brit ajánlatokra, több száz millió euró plusztámogatást és a költekezési szabályok további lazítását követelve hazánknak. Gyurcsány délutáni sajtótájékoztatóján többször is kijelentette: érdemi pluszajánlatok nélkül nem hajlandó belemenni az alkuba.