Szilárda
0 °C
6 °C

Közel a megállapodás az uniós költségvetésről

Nagy-Britannia készen áll rá, hogy összesen 10,5 milliárd euróról lemondjon költségvetési visszatérítéséből annak érdekében, hogy megállapodás születhessen az EU 2007-2013-as finanszírozásáról, mondták diplomaták péntek este a helyszínen.
Ugyan újabb hivatalos javaslattal a brit elnökség még nem állt elő, a csúcstalálkozó helyszínén már mindenki arról beszél, hogy Tony Blair miniszterelnök elfogadta Angela Merkel német kancellár kompromisszumos ajánlatát és beleegyezett a következő uniós költségvetés 862,5 milliárd euróra emelésébe és a brit visszatérítés további 2,5 milliárd eurós csökkentésébe. A britek eredetileg 8 milliárd euróról akartak csak lemondani.

Merkel végzi a közvetítést Blair és a brit visszatérítést letörni szándékozó Jacques Chirac francia elnök közt. A britek cserébe azt akarják kicsikarni, hogy a franciák számára fontos közös mezőgazdasági politikát 2009 során felülvizsgálják, de formális javaslat híján egyelőre nem egyértelmű, hogy erre milyen megoldás fog születni. Diplomaták ugyanakkor egyre optimistábbak azt illetően, hogy még péntek éjjel lesz megegyezés.

A költségvetési kiadási oldalának megemelése lehetővé teszi azt is, hogy eleget tegyenek Magyarország és Lengyelország követeléseinek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki több találkozót is tartott a brit vezetőkkel, az elmúlt 24 órában háromszor is nemet mondott a brit ajánlatokra, közölve, hogy több száz millió euróra rúgó követelésének kielégítése nélkül nem hajlandó elfogadni a büdzsét. Szintén kemény vonalat képviseltek a lengyelek is.

Diplomaták szerint az alku legfontosabb elemévé vált a brit rebatt rendezése, az agrárkiadások felülvizsgálatára vonatkozó záradék megszövegezése és a magyar-lengyel igények kielégítése. A spanyolokat és a két fontos nettó befizető országot, Svédországot és Hollandiát, úgy tűnik, már "lerendezték".

Tony Blair brit miniszterelnök fél tízkor azt mondta, hogy az új javaslat választ ad majd az új tagállamok igényeire és egyúttal megoldja a rebatt és a felülvizsgálat problémáját is. Részletekbe nem bocsátkozott. Hírek szerint a formális brit javaslat tíz órakor kerül fel az elnökség honlapjára és a plenáris ülést tizenegy órakor kezdik el újra.

A költségvetési visszatérítést, ami évi 5-8 milliárd euróra rúg, a britek azért kapják, mert eltérő mezőgazdasági struktúráik és az uniós befizetési rendszer sajátosságai miatt egyenlőtlenül részesülnek az agrártámogatásokból. Az új, szegényebb tagállamok csatlakozása, az agrártámogatások szerepének csökkenése és a brit gazdaság fejlődése miatt ugyanakkor a rendszer részben idejétmúlttá és politikailag egyre tarthatatlanabbá vált.