Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

'Cuki koncepcióautó' a Toyotától

2001.10.18. 10:46
A Toyota és a Sony által közösen kifejlesztett kocsi kellemes zenét sugároz, ha a sofőr ideges, és vezetési tanácsokat oszt, ha rosszul vezet.
Az autógyártóknak a jövőben jobban oda kell figyelniük a vezetők és autóik között kialakuló érzelmi viszonyra. Már amennyiben a Toyota és a Sony legújabb koncepcióautója piacra kerül, és sikeres is lesz. A "cuki koncepcióautó", amit a cégek a 2001-es tokiói autószalonon mutatnak be, reagál tulajdonosa hangulatára, és figyeli vezetési stílusát - közölte a Reuters.

Csóválja a farkát

Az autó külseje elölről arcra emlékeztet: a fényszórók a szemek, a tükrök lennének a fülek. Hátul a kocsi antennája volna a "háziállat-autó" farka, amit még csóvál is. Tulajdonosa közeledtére a kocsi fényei narancssárgára, ha kevés a benzin, kékre, ha durván fékez a sofőr, pirosra váltanak.

Vezetési tanácsokat is osztogat

A kocsit pedálok és kormány híján joystickkel lehet irányítani, miközben az autó folyamatosan figyeli a sofőr hangulatát, pulzusát, verejtékezését és mozdulatait. Ennek megfelelően vezetési tanácsokat osztogat (amire a sofőrök általában igen jól reagálnak), kellemes zenét sugároz, és hűs fuvallattal próbálja csillapítani tulajdonosa rosszkedvét.