Mátyás
-6 °C
1 °C

Thaiföld haldoklik

2005.06.23. 15:32
A cunami óta alig érkezik turista a térségbe, így még azok a régiók is megroppannak a szökőártól, amelyeket közvetlenül nem is érintett a kataszrófa.
A romokat már régen eltakarították, amit lehetett, újból felépítettek, a tavaly karácsony másnapján pusztító szökőár azonban még fél évvel később is tetemes károkat okoz Thaiföldnek. Míg ugyanis Indiában, a Maldiv-szigeteken és Sri Lankán a turizmus szervezői óvatos derűlátással tekintenek az elkövetkező hónapokra, addig Thaiföldön szertefoszlottak a gyors újrakezdésbe vetett remények.

Alig jönnek

Thaiföldön a cunami áldozatainak több mint a fele turista volt, és a turisták azóta elkerülik azt az országot, amely azelőtt álmaik úti céljának számított. Szabadesésben zuhan a szobafoglalások száma és a turisztika menedzserei leghamarabb 2006 telére várják az újabb fellendülést.

A számok magukért beszélnek. 2005 első negyedében 74 százalékkal kevesebb német turista érkezett Thaiföldre és a brit, a svéd és a francia turisták száma 67-67, illetve 70 százalékkal csökkent. Elmaradtak az ázsiai turisták is: 64 százalékkal kevesebb dél-korai és 86 százalékkal kevesebb japán töltötte szabadságát az idei év első három hónapjában Thaiföldön.

Olyan térségben, ahol a gazdaság 90 százaléka közvetlenül vagy közvetett módon a turizmustól függ, elképesztőek a következmények. Húsz légitársaság közül ma már csak nyolcnak a gépei szállnak le Phuket szigetén, amely azelőtt az egész ország turisztikai forgalmának egyharmadát bonyolította le és az idegenforgalomból származó bevétele két milliárd dollárt tett ki.

Phuket szállodáinak csupán tíz százalékát érintette a szökőár, mára azonban mégis az egész sziget haldoklik. A hotelek csődjének nyomában az üzletek, kávéházak, éttermek és utazási irodák egy ötöde is bezárt, a többiek pedig csak részmunkaidőben foglalkoztatják alkalmazottaikat.