Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rács mögött hatvan cybercsaló

2001.05.24. 09:43
Több mint 60 letartóztatással végződött az FBI, az Igazságügyminisztérium és a Fehérgalléros Bűnözés Elleni Országos Központ közös akciója a számítógépes csalók ellen. A lebukottak között akadt apró stiklik elkövetője és 50 millió dolláros átverés kitervelője is.
Az "Operation Cyber Loss" fedőnevű akció során 28 amerikai városban egyszerre csaptak le a hatóságok. Végül 88 személy ellen emeltek vádat, közülük 60-at tartóztattak le.

Hatvan ügyben mozdultak egyszerre

A gyanúsítottak becslések szerint 117,5 millió dolláros kárt okoztak több mint 56 ezer áldozat megkárosításával. Az ügyben hatvan különböző nyomozást folytatott a rendőrség és számos más nyomozó szerv, beleértve a vámőrséget, az FBI-t és a titkosrendőrséget.

Apró csalástól a nagyszabású bűnügyig

A legkisebb halakat olyan cselekményekkel gyanúsítják, mint online aukciós csalások, ahol az áldozatokat néhány ezer dollárral könnyítették meg. A legambiciózusabb cybercsalók a kaliforniai San Diegoban kamu internetszolgáltatót hoztak létre, amellyel összesen háromezer embert csaltak lépre, akikből több mint 50 millió dollárt sajtoltak ki.

Reszkessenek a fehérgallérosok!

Az összes nyomozás egy nemrég alakult szervezethez, a netes törvénysértések figyelésével foglalkozó Internet Fraud Complaint Centerhez érkezett bejelentések alapján indult. Ezt az FBI és a Fehérgalléros Bűnözés Elleni Országos Központ alapította, hogy segítséget nyújthasson a nyomozó szerveknek a számítógépes bűnügyek felderítésében.

A magyarok öten vannak

Az Index nemrég számolt be arról, hogy a magyar rendőrség öt emberből álló internetfigyelő részlege jövőre nyomozati jogkört fog kapni. Az öt rendőr jelenleg szabadidejében jelképes fizetésért végzi ezt a munkát. Vezetőjük, Urbán Tamás elmondta, hogy főként az ORFK honlapjára érkező bejelentéseket vizsgálják, az illegális kazettaárusításoktól a pedofil képek terjesztéséig.