Ágnes
-1 °C
2 °C

Mindenhonnan támad a Dacia

2005.04.06. 10:16
Negyedmilliárd euróból húzza fel a Renault a Moszkva melletti Logan-gyárat, melyet még több hasonló követ szerte a világban. A francia anyavállalat folyamatosan invesztál a Daciába, mely egyre nagyobb siker világszerte.
A francia Renault SA autógyártó 230 millió eurós beruházással gyárat épít Moszkva mellett, ahol a cég Logan típusú autóit gyártják majd – írta meg a Napi Gazdaság. A társaság nyáron kezdi el Oroszországban a Loganek piaci bevezetését. A Renault oroszországi leányvállalata, az Avtoframosz által üzemeltetendő új gyár kezdetben 60 ezer gépkocsi előállítására lesz képes, de a francia társaság már most a kapacitások középtávon való megduplázásáról gondolkodik.

Derülátó tervek

#alt# Az Oroszországban tavaly valamivel több mint 16 ezer autót eladó Renault 2008-ra 100 ezerre kívánja növelni az országban eladott gépkocsijainak számát, aminek 60 százalékát adnák a 8-12 ezer dolláros áron kínált Loganek.A Napi Gazdaság beszámolója szerint az oroszországi gyár a tervek szerint 2008-ra válna nyereségessé. Az idén Marokkóban és Kolumbiában is beindulhat a Loganek gyártása, jövőre Iránban, 2007-ben pedig Indiában épülhet Logan-gyár.

A Logan vártnál jobb piaci fogadtatásán felbuzdulva a Renault csoport még 300 millió eurót fektet a romániai Dacia gyárba – írtuk meg. A Renault az új, olcsó árfekvésű személyautót előállító pitesti gyár fejlesztésére eddig 700 millió eurót fordított. A Renault elnöke Luis Schweitzer elmondta, hogy 2010-ben már egymillió Logant terveznek a romániai gyárban előállítani. 2004 közepén, amikor bemutatták az új modellt, 700 ezer eladása volt a cél.

A derülátó terveket a konszern elnöke azzal magyarázta, hogy a Logan kedvező fogadtatásra talált Kelet-Európában, Dél-Amerikában, Észak-Afrikában, de még Nyugat-Európában is. A modellből eddig 54 ezret értékesítettek 13 országban, 2005 végére 35 országban tervezik értékesíteni az autót. Romániában tavaly 33 százalékkal nőtt az autóértékesítés. A piac liberalizálása, 2006 után az import jelentős bővülésére számítanak..