Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A Suzuki is beszáll a Daewooba

2002.06.19. 10:18
A Suzuki Motor Corp. 15 százalékot vásárol a GM-Daewoo Motor vállalatban, amelyet a General Motors alakít meg a csődbe ment dél-koreai Daewoo Motor Co. utódjául.
A Suzuki a 10-15 milliárd jenes befektetése révén közös kisautótípusok fejlesztésre és fontosabb részegységek - például a motor és az erőátviteli rendszer - megosztására törekszik az újonnan létesítendő vállalattal. A Suzuki emellett a General Motors dél-koreai értékesítési hálózatát is igénybe tervezi venni saját márkáinak terjesztésére. A GM-nek 20,1 százalékos részesedése van a Suzuki Motorban.

A GM áprilisban vásárolta meg a Daewoo Motor 42 százalékát, az üzleti érdekeltségi körébe tartozó vállalatok további 25 százalékot szereztek. Az elmúlt héten sajtóértesülések jelentek meg a GM küszöbön álló közös vállalkozásával kapcsolatban. Ezeket kommentálva a GM szóvivője pénteken cáfolta, hogy a Suzuki Motor és a kínai Shanghai Automotive Industry Co. közösen 25 százalékos részesedéssel vennének részt a létesítendő vállaltban.

A Suzuki Motor részvénye erősödött a hírre a tokiói értéktőzsdén. Az árfolyam a délelőtti kereskedést 1,7 százalékos javulással zárta, 1505 jenen, miközben az autóipar alindexe 0,1 százalékkal mérséklődött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!