Emőke
-4 °C
9 °C

Háromszázmillió dollárt fizet a DaimlerChrysler

2003.08.25. 14:53
Az autógyárat saját részvényesei perelték be, mert szerintük a két cég egyesülésénél a vállalatvezetők alacsony árat állapítottak meg, így károsítva meg a tulajdonosokat.
A részvényesek szerint a német és az amerikai vállalat vezetői a negyvenmilliárd dolláros fúziót egyenrangú felek egyesülésének állították be. Szerintük azonban a Daimler-Benz felvásárolta a Chryslert, és emiatt ők is magasabb árfolyamon adhattak volna túl papírjaikon, közölte a BBC.

Huszonkétmilliárdos követelés

Az első pert Kirk Kerkorian milliárdos indította, aki Tracinda nevű cégén keresztül tizennégy százalékot birtokolt az amerikai autógyárból. Részvényesek egy csoportja Kerkorian keresetének hatására kezdett pereskedni, és összesen huszonkétmilliárd dollárt követelt a cégtől. A felperesek esélyeit növelte, hogy nem sokkal korábban Juergen Schrempp, a DaimlerChrysler vezérigazgatója azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy ő mindig is úgy tekintett a Chryslerre, mint a cég egy részlegére.

A vállalat szerint megalapozatlan

A vállalat most közölte, hogy a keresetet teljesen megalapozatlannak tartja, de hajlandó peren kívül háromszázmillió dollárt fizetni. A cég ugyanakkor azt is köztölte, hogy a megállapodás nem érinti Kerkorian keresetét, azzal kapcsolatban tovább harcolnak a bíróságon.