Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Hétfőn indul a DaimlerChrysler-per

2003.12.01. 12:21
Hétfőn kezdődik a delaware-i Wilmingtonban annak a keresetnek a tárgyalása, amelyet Kirk Kerkorian milliárdos nyújtott be a DaimlerChrysler ellen a részvényesek félrevezetésének vádjával.
Kerkorian, aki Tracinda nevű cégén keresztül tizennégy százalékot birtokolt az amerikai autógyárból, azt állítja, hogy a vállalat, illetve Jürgen Schrempp vezérigazgató megtévesztette a részvényeseket, amikor a fúziót két egyenlő fél egyesüléseként tüntette fel. A felperes szerint azonban a Daimler-Benz felvásárolta a Chryslert, és emiatt ő is magasabb árfolyamon adhatott volna túl papírjain, közölte a YahooNews.

1,2 milliárd dollár

Kerkorain az után nyújtotta be 1,2 milliárd dolláros kártérítésre vonatkozó keresetét, hogy Juergen Schrempp azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy ő mindig is úgy tekintett a Chryslerre, mint a cég egy részlegére. A meghallgatások várhatóan december közepéig tartanak, ítélet március-áprilisra várható.

A DaimlerChrysler ügyvédei szerint a cég semmiféle szabálytalanságot nem követett el. Ugyanakkor közölték, hogy nem zárkóznak el egy esetleges peren kívüli egyezségtől.

A többiekkel megállapodtak

Kerkorian keresetének hatására más részvényesek is pert indítottak az autógyár ellen, huszonkétmilliárd dolláros kártérítést követelve. A vállalat augusztusban közölte, hogy a keresetet teljesen megalapozatlannak tartja, de hajlandó peren kívül háromszázmillió dollárt fizetni. Ez az egyezség azonban nem érinti Kerkorian ügyét.