Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Válságban az acélipar, leállt az ózdi acélmű is

2003.01.28. 10:41
Válságos állapotba került a magyar acélipar: a három meghatározó cég közül a diósgyőri DAM Steel Rt. csődöt jelentett, az Ózdi Acélművek Kft. áramellátását a milliárdos tartozás miatt a minimálisra korlátozták, a Dunaferr pedig a bankoktól kapott fizetési moratórium alatt igyekszik kilábalni a válságból, közölte a Népszabadság. A következő hónapokban mindhárom cégnél százak kerülhetnek az utcára.
Az Ózdi Acélműveknek (ÓAM) ugyanazzal az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt.-vel gyűlt meg a baja, mint a DAM-nak, miután az adósságok miatt kikapcsolaták az áramot az ÓAM-nál - írja a Magyar Hírlap. A DAM Steelnél a szakértők megállapítása szerint már a termelés közeli újraindítása is nagy bravúr lenne, és az ózdi kilátások sem tűnnek sokkal kedvezőbbnek - közölte a Népszabadság. A Dunaferr náluk még jobban áll, de e cég is csak keserves átalakításokkal, leépítésekkel (valamint feltehetően újabb állami áldozatvállalással) kerülhet egyenesbe, feltéve, hogy olyan szakmai tulajdonos kezébe kerül, amely ágazati válságok esetén is képes finanszírozni veszteségeit.

A nagy acélipari cégek leállása gondokat okoz a belföldi piacon is. Bár Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a munkanélküliség hamarosan átlépi a 250 ezer fős lélektani határt, a munkaügyi miniszter állítja, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma. A gazdasági tárca szerint a DAM Steel esetében mindent megtettek a helyzet rendezése érdekében, de a termelés finanszírozása a tulajdonos és a bankrendszer feladata. A lap információi szerint kedd délután Medgyessy Péter miniszterelnök kilenc magyar nagyvállalat vezetőjével folytat megbeszélést a gazdaság növekedési esélyeiről, a foglalkoztatási, bérpolitikai, monetáris helyzetről.

Csődöt jelentett a DAM Steel

A NAPI Gazdaság értesülése szerint az idén a termelést még el sem kezdő DAM Steel január 22-én tartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos olasz Cogne Acciai Speciali Srl. úgy döntött, hogy a diósgyőri társaság csődöt jelent. Az információt sokáig nem erősítették meg a kohászati cég vezetői, a múlt hét szombatján azonban hivatalosan is közzétették, hogy a megindított csődeljárásban a társaság február 18-án kezd tárgyalásokat hitelezőivel a fizetési haladékról. A kohászati társaság végleges leállása mintegy 4500 munkahely megszűnését jelentené.

Hatmilliárdos veszteség

A DAM Steel az olasz tulajdonlás csaknem két éve alatt több mint hatmilliárd forint veszteséget hozott össze, a társaság 2001-ben mintegy 2,5 milliárd, tavaly pedig 3,6 milliárd forint mínusszal zárta az évet. A veszteségek miatt a 20 millió forint alaptőkével létrehozott DAM Steel jegyzett tőkéjét előbb 5 milliárd, majd később 7,6 milliárd forintra emelte a tulajdonos. Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyi a cég hitelállománya, információk szerint azonban ez is milliárdos nagyságrendű lehet

A DAM Steel termelése egyébként a tavalyi negyedik negyedévben már biztató volt, havi átlagban 25-28 ezer tonna kész áru hagyta el a gyárat, miközben 2002 elején, közepén akadt olyan hónap, hogy mindössze 16 ezer tonnát termeltek. Tavaly összesen 230 ezer tonna árut értékesítettek, a cég árbevétele 16 milliárd forint volt. Bár az exportra vitt 130 ezer tonna 10 százalékkal több lett a 2001. évinél, de a forint erősödés miatt 15 százalékkal csökkent az exportárbevétel.