Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Dánia az EU legdrágább országa

2003.01.15. 14:20
Az Európai Unió legdrágább országa Dánia, s tőle alig valamivel marad le az euróövezet listavezetője, Finnország.
Az euróövezet országai közül a finneknél a legköltségesebb az élet, az árak itt sokkal magasabbak mint az eurót használó bármely más tagországban.

Alkoholmentes és még sokba is kerül

Tavaly szeptemberben a fogyasztói árak Finnországban átlagosan 16-17 százalékkal voltak magasabbak, mint Németországban vagy Franciaországban, derült ki az OECD összehasonlító tanulmányából. Elsősorban az alkoholmentes italok, a dohánytermékek, a pékáru, a szálláshely, az egészségügyi ellátás, az újságok és könyvek kerülnek jóval többe Finnországban, mint az euróövezet többi tagországában. (Az euró bevezetését követően a német és francia árak megközelítőleg az ausztriai, belgiumi, luxemburgi és holland árszintre emelkedtek.)

Japán még messze van

Az Európai Unión belül csupán az euró bevezetését elvető Dániában magasabbak az árak, mint Finnországban, a két ország árszintje között két százalékos különbséget jegyeztek.

A világ legdrágább országa továbbra is Norvégia, Japán és Svájc. A különbségek még az "élen járók" között sem jelentéktelenek: Japánban például az árak 29 százalékkal magasabbak, mint Finnországban - tájékoztat a Helsingin Sanomat.