Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az euró második valutává vált Dániában

2002.08.05. 12:13
Bár Dánia nem tagja az eurózónának, az eurót mégis második valutaként ismerik el a skandináv ország hétköznapi életében.
A nagyobb kereskedők dolga könnyebbé vált az euró következtében, ugyanis a bevételt a nap végén csak egy külföldi pénznemben kell megszámolniuk. A kisebb üzleteknek azonban nem jelent előnyt az euró, mivel számukra komolyabb gondot okoz, hogy a visszajárót euróban adják, míg tavaly a kapott valutáktól függetlenül mindig dán koronában adtak vissza.

Veszik a pénzt

A dán bankok nem panaszkodhatnak: az idén nyáron egyharmaddal több eurót adnak el, mint amennyit tavaly az eurózóna országainak megszűnt valutáiból - írja a Politiken című dán lap.

A három, nem eurót használó EU-tagállam (még Svédország és Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek) közül Dániában a legmagasabb a közös európai valuta támogatottságának mértéke. A különböző közvélemény-kutató intézetek adatai szerint stabilan 50 százalék feletti, egyes felmérésekben a 60 százalékot is eléri az európártiak aránya.

Még nincs időpontja az új népszavazásnak

Mint ismeretes, a 2000 szeptemberében tartott népszavazáson a dánok 53 százaléka utasította el a közös európai valuta bevezetését. Bár jelenleg többségben vannak az euró hívei, a koppenhágai kormány hivatalosan még nem foglalkozik egy újabb népszavazás kiírásával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!