Szilárda
-4 °C
3 °C

Javulnak a dán euró esélyei

2002.09.06. 09:34
Két évvel az első, sikertelen dániai euró-népszavazás után az új pénz soha nem látott támogatottságot élvez.
Jelenleg a dánok 61 százaléka igennel szavazna arra, hogy Dánia bevezesse az eurót, 34 százalék mondana nemet, 5 százalék még nem tud állást foglalni - a Megafon piackutató intézet vizsgálata szerint. Egy másik közvélemény-kutató, a PLS kisebb támogatást jelez ugyan, de az 52:40-es arány szintén az európártiak reményeit növeli.

A nyaralás európártivá tesz

A Megafon-vizsgálat szerint azok közül a dánok közül, akik a nyaralásuk során használták az eurót, 76 százalék támogatja a pénz hazai bevezetését. Azok véleményét is vizsgálták, akiknek még soha nem volt a kezében a közös valuta, s az ő esetükben is csak 50 százalékos az ellenzők tábora.

2005-re az EMU-ban

A 2000. szeptember 28-i referendumon a dánok 53 százalékos többséggel mondtak nemet az euróra. Jelenleg a koppenhágai kormány hivatalosan még nem foglalkozik az újabb népszavazás kiírásának gondolatával, de az euró témája benne van a köztudatban, s az új pénzt a lakosság nem hivatalosan is "második valutának" tekinti. Sajtóvélemények szerint az ország vezetői 2005-re szeretnék elérni, hogy Dánia az EMU tagja legyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!