Krisztina
18 °C
24 °C

Recesszióban is boldogok a dánok

2008.07.02. 07:27
Recesszióba süllyedt - az unióban elsőként - Dánia, mivel a GDP tavalyi utolsó negyedéves 0,2 százalékos zsugorodása után az idei év első három hónapjában már 0,6 százalékkal teljesített rosszabbul a gazdaság. A dán emberek ugyanakkor a legboldogabbak a világon.

A globális pénzügyi válság következtében megemelkedő kamatlábak, a 18 éves csúcsot döntő infláció, az olaj és az élelmiszerek árának száguldása jócskán visszavetette idén a fogyasztók vásárlási kedvét: 2007 negyedik negyedévéhez képest a háztartások kiadása 1,1 százalékkal, az üzleti beruházások 0,6 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 1,4 százalékkal estek vissza.

Az elemzők a kilátásokat illetően is pesszimisták, a világgazdaság lassulása az exportkereslet további csökkenését, a magasabb hitelköltségeket és a megugró munkanélküliséget vetíti előre. Utóbbi májusban elérte az 1,7 százalékot, ilyen, a Dániában megszokotthoz képest magas értékre 35 éve nem volt példa. A helyzetet nehezíti, hogy a központi bank nem törekszik árstabilitásra, elsődleges célja, hogy a koronát az euró árfolyamához képest 2,25 százalékos sávban tartsa, az irányadó kamatláb így 4,35 százalékon áll, a legutóbbi, május 16-ai emelés következtében.

A nem túl biztató gazdasági adatok ellenére is a dán lakosság vallja magát a legboldogabbnak a világon, fő okként a demokráciát, a szociális egyenlőséget és a békés környezetet jelölve meg - állítja az amerikai kormány által finanszírozott World Values Survey. A 350 ezer ember megkérdezésével készített jelentés szerint globális szinten évről évre boldogabbak az emberek, legrosszabb a helyzet Zimbabwéban, a világ leggazdagabb országa, az USA pedig csak a 16. helyen áll.