Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Betiltanák a hagyományos izzókat

2008.06.25. 07:54
Új szabályozással kívánja korlátozni az elektromos berendezések készenléti üzemmódban (stand by) történő áramfogyasztását az Európai Bizottság. A hagyományos izzkat is betiltanák.

Sajtóértesülések szerint július 7-én ülnek össze a tagállamok szakemberei az EU tisztviselőivel az eddiginél szigorúbb határértékek megállapítása végett. A korlátozás kötelező érvényű előírásával körülbelül Magyarország éves fogyasztását lehetne megtakarítani Európa-szerte - idézi Andris Piebalgs energiaügyi biztost a Netzeitung.

Az elektronikai készülékek egy része, például a televíziók vagy a számítógépek is igen sok áramot fogyasztanak kikapcsolt, de nem áramtalanított állapotban. A bizottság elképzelése szerint az új szabályozás hatálybalépése után egy évvel csak olyan készülék kerülhetne forgalomba, amely óránként legfeljebb egy wattot fogyaszt készenléti üzemmódban. Az információs képernyők kivételt képeznének: ezek esetében két watt lenne a maximális érték.

Brüsszel energiatakarékossági offenzivája ugyanakkor nem merül ki a szórakoztatóelektronikai és informatikai eszközöknél. Könnyen elképzelhető, hogy Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonlóan tíz éven belül az Európai Unió háztartásaiból is eltűnnek a hagyományos égők. A két ország már jelezte ilyen szándékát, s most az EB is közölte: hasonló lépésre készül. Állítólag két szcenáriót dolgoztak ki a hagyományos égők bevonására.

A 27 tagország szakértői által kidolgozott elemzés ambiciózusabb elképzelése szerint már az új szabályozás elfogadását követő egy év alatt le kellene cserélni az összes 40 wattnál nagyobb teljesítményű hagyományos égőt energiatakarékosra, további két esztendő múlva pedig már 40 wattos világítótesteket sem lehetne használni. Sőt, öt éven belül fokozatosan életbe lépnének az új szabályok a halogénlámpák esetében is.

A reálisabb ütemterv ennél némileg hoszszabb átfutási idővel számol, s összesen kilenc évet adna az átállásra. Az Európai Bizottság szerint a hagyományos égők kivonásával éves szinten az unióban összesen mintegy 45 milliárd kilowattóra energiát lehetne megspórolni, ez nagyjából 10 millió háztartás fogyasztásának felel meg. Az EU-ban jelenleg 4,2 millió égőt használnak el évente, ebből azonban mindössze félmillió energiatakarékos.

Brüsszel egyébként önhatalmúlag sem a készenléti üzemmóddal kapcsolatos korlátozásokat, sem a hagyományos izzókra vonatkozó tilalmat nem rendelhetné el - mutat rá a Die Welt. A tervek azonban a tagállamok támogatását is élvezik, amelyek még 2007-ben bízták meg a bizottságot környezetbarát energiaprogram kidolgozásával.