Alfréd
-2 °C
2 °C

Középpontban a szegénység elleni küzdelem

2005.01.27. 16:38
Afrikában 300 millióan nem jutnak ívóvízhez, naponta háromezer öt éven aluli gyerek hal meg maláriában és naponta hatezer afrikai hal meg AIDS-ben. Ezen próbál változtatni Világgazdasági Fórum a Davosban rendezett.
Az Afrikát sújtó szegénység enyhítésének kérdése áll a davosi Világgazdasági Fórum figyelmének középpontjában, miután a szerdai nyitónapon Jacques Chirac francai államfő és Tony Blair brit miniszterelnök is összefogásra szólította fel a tehetős országokat a nyomor leküzdése érdekében.

Csütörtökön Blairnek, Bill Clinton volt amerikai elnöknek, Bill Gates-nek, a Microsoft alapítójának és a dél-afrikai, a nigériai államfőnek részvételével panelvitát rendeznek arról, hogy miként lehet enyhíteni az afrikai nyomoron, amelynek súlyát Blair érzékeltette számokkal. Afrikában 300 millióan nem jutnak ívóvízhez, naponta háromezer öt éven aluli gyerek hal meg maláriában és naponta hatezer afrikai hal meg AIDS-ben.

Chirac nagy összegű és tartós támogatást sürgetett, és a fórumra küldött videóüzenetében azt javasolta, hogy a gazdag országok új adók és egyéb intézkedések révén milliárd dolláros összegeket adjanak össze az éhinség leküzdésére. A december végén pusztító és a hírek szerint 300 ezer ember életét kioltó szökőárra utalva mondta: A világ a "csendes cunamitól", az éhségtől szenved, fertőzéses megbetegedések tizedelnek meg egy egész kontinenst.

Blair nemzetközi pénzügyi alap létrehozását javasolta, amelynek révén duplájára lehetne emelni az Afrikának juttatott 50 milliárd dolláros támogatást. Ezzel segíteni lehetne az ENSZ évtizedre szóló fejlesztési céljának megvalósulását, amely 2015-re a nyomorszinten élők számának felére való csökkenésével, az AIDS elleni hatékony fellépéssel és 100 millió gyerek képzésbe való bevonásával számol. Az öt napig tartó davosi fórumon mintegy 2500 politikus, vállalati vezető, közéleti személyiség globális fontosságú kérdéseket vitat meg.