Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Davosi fórum magyarok nélkül

2006.01.10. 08:16
A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) a január végi davosi világgazdasági fórumtól várja a tavaly kétes eredménnyel lezárt hongkongi tárgyalások továbblendítését. A magyar kormány képviseletében az idén semlesz résztvevője az eseménynek, írta a Világgazdaság.
A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) a január 25-29. között megrendezendő davosi világgazdasági fórumtól várja a tavaly kétes eredménnyel lezárt hongkongi világkereskedelmi tárgyalások továbblendítését. Sokan viszont attól tartanak, hogy a gazdasági és politikai vezetők exkluzív megbeszélésein a szegény országok és a civil szervezetek szempontjai háttérbe szorulnak.

A magyar kormány képviseletében nem lesz résztvevője a davosi világgazdasági fórumnak, erősítette meg a Világgazdaság értesülését Batiz András kormányszóvivő. Ezt azzal indokolta, hogy a davosi tanácskozássorozat alatt, várhatóan január 26-án rendezik meg a magyar-horvát közös kormányülést, amely felülírja a magyar kormánytagok minden más esetleges programját. Mint ismert, kormányszinten a davosi fórumon évek óta nem vettek részt magyarok, szemben a kilencvenes évekkel, amikor nemcsak kormánytagok, hanem a jegybank vezetői is rendszeres résztvevők voltak.

A Davosban folytatódó kereskedelmi egyeztetések során az uniós tagállamokat Peter Mandelson kereskedelmi biztos képviseli. A hongkongi menetrend szerint alig három hónapja maradt a feleknek arra, hogy megállapodjanak az agrár- és iparcikkek, valamint a szolgáltatások kereskedelmének liberalizációjáról. A WTO illetékesei szerint a davosi eszmecserék súlypontját a gazdag országok mezőgazdasági piacainak megnyitásáról megkötendő egyezség képezi majd.

Ugyanakkor Tony Blair brit miniszterelnök és Lula da Silva brazil államfő szerint a fórum nem helyettesíthet egy olyan találkozót, amit a megakadt világkereskedelmi tárgyalások folytatása érdekében hívnának össze. Ezért Blair az idén nem szándékozik Davosba utazni. (VG)

Az orosz-ukrán gázvita körüli események újra felélesztették a vitát arról, vajon Oroszország alkalmas-e a WTO-tagságra. A tervek szerint Moszkva - kemény lobbimunka után - ugyan az év végére számíthat a tagság megadására, de többek szerint a Kijevvel szembeni gázháború megfontolásra ad okot. Moszkva ezzel a WTO szellemisége, ha nem egyenesen a megállapodás betűje ellen vétett - fogalmazott az egyik illetékes.