Jenő
-3 °C
6 °C

Szennyvízből is lehet aranyat csinálni

2008.04.03. 07:28
Az ivóvíz egyre drágább kincs, a jelentős nemzetközi vízipari társaságok részvényeit ábrázoló "vízindexet" vezet be a Deutsche Börse. A szervezet a világ egyik legnagyobb indexgyára, már összesen 2500 indexet számol.

A frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse DAXglobal Water Index néven - a nemzetközi tőzsdékre bevezetett legnagyobb és leglikvidebb, bevételük legalább 30 százalékát vízellátásból, öntözésből, illetve a szennyvízelvezetésből és -tisztításból szerző vállalat teljesítményét követő - indexet indított hétfőn.

Jelenleg 26 részvény szerepel a listán, a három legnagyobb a spanyol Aguas Barcelona, a francia Veolia Environnement, valamint a brit UTD Utilities, de megtalálhatók benne amerikai, malajziai és hongkongi cégek is. Hogy a szektor igen jövedelmező, azt jól mutatja, hogy a historikus adatokra alapozott visszamenőleges számítások alapján az index hozama 2006-ban 24, míg a részvénypiacon rossz évnek számító 2007-ben 32 százalékot tett volna ki. Az indexet euróban, dollárban és fontban egyaránt kiszámítják. A tőzsde a vízindex mellett 7 DAXglobal short-indexet is indított a már meglévő, feltörekvő piacokat követő (többek között kínai, orosz) részvényindexei mellé.

A Deutsche Börse által kínált mintegy 2500 részvény-, kötvény-, árupiaci, volatilitásindex, sőt intézményi befektetők részére egyedi igények szerint összeállított indexek között akadnak igen érdekesek is. A kor szellemének megfelelően külön mutató szolgál a megújuló energiaforrásokkal (nap, szél, víz és bioüzemanyagok) kapcsolatos vállalatok teljesítményének követésére. Ezeken belül a tíz legnagyobb érintett német céget egy külön mérce, az ÖkoDAX képviseli.

Az ágazaton belül találhatók félvezető-előállítókat, biotechnológiai cégeket, háztartási gépek gyártóit vagy éppen egészségügyi szolgáltatókat követő alindexek is. A nemzetközi palettán érdekesség az uránbányászatban, urándúsításban, fűtőelem-előállításban és -szállítmányozásban, atomerőmű-építésben és az üzemeltetéshez kapcsolódó különleges gépek gyártásában érdekelt vállalatokból összeállított DAXglobal Nuclear Energy Index. Említésre méltó még a fenntarthatóságban, környezettudatosságban és társadalmi felelősségvállalásban élen járó cégek teljesítményét a svájci Bank Sarasin által kidolgozott kritériumrendszer alapján követő DAXglobal Sarasin Sustainability Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?