Huba
19 °C
33 °C

Szennyvízből is lehet aranyat csinálni

2008.04.03. 07:28
Az ivóvíz egyre drágább kincs, a jelentős nemzetközi vízipari társaságok részvényeit ábrázoló "vízindexet" vezet be a Deutsche Börse. A szervezet a világ egyik legnagyobb indexgyára, már összesen 2500 indexet számol.

A frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse DAXglobal Water Index néven - a nemzetközi tőzsdékre bevezetett legnagyobb és leglikvidebb, bevételük legalább 30 százalékát vízellátásból, öntözésből, illetve a szennyvízelvezetésből és -tisztításból szerző vállalat teljesítményét követő - indexet indított hétfőn.

Jelenleg 26 részvény szerepel a listán, a három legnagyobb a spanyol Aguas Barcelona, a francia Veolia Environnement, valamint a brit UTD Utilities, de megtalálhatók benne amerikai, malajziai és hongkongi cégek is. Hogy a szektor igen jövedelmező, azt jól mutatja, hogy a historikus adatokra alapozott visszamenőleges számítások alapján az index hozama 2006-ban 24, míg a részvénypiacon rossz évnek számító 2007-ben 32 százalékot tett volna ki. Az indexet euróban, dollárban és fontban egyaránt kiszámítják. A tőzsde a vízindex mellett 7 DAXglobal short-indexet is indított a már meglévő, feltörekvő piacokat követő (többek között kínai, orosz) részvényindexei mellé.

A Deutsche Börse által kínált mintegy 2500 részvény-, kötvény-, árupiaci, volatilitásindex, sőt intézményi befektetők részére egyedi igények szerint összeállított indexek között akadnak igen érdekesek is. A kor szellemének megfelelően külön mutató szolgál a megújuló energiaforrásokkal (nap, szél, víz és bioüzemanyagok) kapcsolatos vállalatok teljesítményének követésére. Ezeken belül a tíz legnagyobb érintett német céget egy külön mérce, az ÖkoDAX képviseli.

Az ágazaton belül találhatók félvezető-előállítókat, biotechnológiai cégeket, háztartási gépek gyártóit vagy éppen egészségügyi szolgáltatókat követő alindexek is. A nemzetközi palettán érdekesség az uránbányászatban, urándúsításban, fűtőelem-előállításban és -szállítmányozásban, atomerőmű-építésben és az üzemeltetéshez kapcsolódó különleges gépek gyártásában érdekelt vállalatokból összeállított DAXglobal Nuclear Energy Index. Említésre méltó még a fenntarthatóságban, környezettudatosságban és társadalmi felelősségvállalásban élen járó cégek teljesítményét a svájci Bank Sarasin által kidolgozott kritériumrendszer alapján követő DAXglobal Sarasin Sustainability Index.