Ágnes
-1 °C
2 °C

A briteknek is jut deficit-figyelmeztetés

2006.01.10. 15:45
Nagy-Britannia megszakítás nélkül negyedik éve szegné meg jövőre a 3 százalékos deficithatárra vonatkozó előírást. Eredetileg átmenetinek ígérték a költségvetési lazaságot, ezért az Európai Bizottság lépést fontolgat.
Az Európai Bizottság 2007. márciusáig adna határidőt Nagy-Britanniának, hogy GDP-arányos államháztartási hiányát visszaszorítsa 3 százalékra. Ez derül ki abból a francia hírügynökség által megszerzett uniós dokumentumból, amelyet a tervek szerint szerdán tárgyal a bizottság.

A dokumentum egy másik határidőt is megjelöl: július 24-ig kell megtennie Nagy-Britanniának az EU stabilitási paktuma szerint biztosítandó deficithatár elérését célzó lépéseket, hogy a 2006-2007-es költségvetési év végére teljesüljön is a brit kötelezettség.

Nagy-Britannia megszakítás nélkül negyedik éve szegné meg jövőre a 3 százalékos deficithatárra vonatkozó előírást. A folyó költségvetési évre ugyanis a GDP 3,4 százalékát elérő hiányt jeleznek.

Az EU bizottsága eddig azért nem utasította "költségvetési fegyelemre" Londont, mert elfogadta a britek érvét, hogy a deficittúllépés csak átmeneti.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság részleteiben hiányosnak találta a Magyarország által benyújtott konvergenciaprogramot, bár a bizottság állásfoglalásáról az EU pénzügyminiszteri tanácsa mondja ki a végsõ szót. Állásfoglalásában az EU bizottsága azt javasolja, hogy a magyar kormány a 2006-os választások után újra készítse el a konvergencia-program konkrét részletekkel javított változatát.