Gergely
4 °C
23 °C

Az árak csökkenésétől félnek Amerikában

2008.10.19. 15:57
A hitelválság, a tőzsdepiacok hullámvasútja miatt sok amerikai fél a depressziótól, világválságtól. Közgazdászok egy másik lehetséges hatástól, a deflációtól is tartanak.

Az utóbbi hetekben esett a részvények ára, az olaj ára is zuhant. Sok amerikai úgy gondolja, hogy ez utóbbi akár jó hír is lehetne. De közgazdászok egyre jobban tartanak a deflációtól, vagyis az infláció ellentététől, árak csökkenésétől.

Amikor a fogyasztók magas élelmiszer- és energiaárakkal találkoznak, azt gondolhatják, hogy a defláció jól hangzik, de szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezek bizony rossz hírek – írja a CNN Money.

Amikor az árak a fogyasztás visszaesése miatt esnek, a kereskedők az előállítási költség alá is vihetik az árakat. Ilyen esetekben a cégeknek nincs más lehetősége, vissza kell fogni a termelést, ami elbocsátásokhoz vezethet – magyarázza Bernard Baumohl, a Economic Outlook Group ügyvezető igazgatója.

A szakemberek ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi körülmények között még egyáltalán nem biztos, hogy defláció lesz az Egyesült Államokban. Az országban szeptemberben ugyan nem nőttek az árak, de az egy évvel korábbihoz 4,5 százalékos az infláció.

Baumohl szerint 10-15 százalék az esélye a defláció kialakulásának, egy hónappal ezelőtt még 5 százalékot mondott volna.

Paul Kasriel,a Northern Trust vezető elemzője szerint a defláció elleni csaták már az ingatlanpiaci válság és a részvénypiacok csökkenésével megkezdődött, de ennek ellenére ő is 10-30 százalék közötti esélyt ad a defláció kialakulásának.

Az amerikai fogyasztóknak is aggódniuk kell a defláció miatt, hiába gondolják úgy, hogy jól járnak az alacsonyabb árakkal. Biztosan nagyon örülnek annak, hogy olcsón kapnak benzint, de eszükbe kell hogy jusson, ilyenkor nem az olajkészletek emelkedése miatt alacsony a benzinár, hanem mert nincs rá kereslet. Ez pedig globális recessziónak az egyik jele – magyarázta Kasriel.