Gerzson
-3 °C
2 °C

Mexikóban verik a delfineket

2003.01.03. 12:54
Tizenkét éves tiltás után az Egyesült Államok engedélyezte a mexikói tonhal importját. A hosszú szünet oka az volt, hogy a déli szomszédnál speciális taktikával űzik a tont: a hatalmas hálókkal delfincsapatokat vesznek körbe, mivel azok az emberhez hasonlóan a tonhalakra vadásznak.
Környezetvédők becslései szerint évi 20-40 ezer delfin esik áldozatul a mexikói halászok hálóiban. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium ennek ellenére most megadta az engedélyt, hogy a szomszédos ország tonhalzsákmányát a "delfinbarát" címkével ellátva szabadon forgalmazhassák.

Legyen ilyen barátja a miniszternek

A tárca a tiltást a "delfinbarátság" újradefiniálásával tudta feloldani: az új meghatározás szerint a tengeri emlősökkel baráti az a módszer, amely során a tülökorrúakat ugyan bekerítik és kergetik, de sem nem ölik meg, sem nem sebzik meg őket súlyosan a hálókkal.

Mexikó sikeresen zsarolt

Amerikai sajtóhírek szerint Mexikó úgy tudta megoldani a patthelyzetet, hogy megfenyegette az Egyesült Államokat azzal, hogy a témát a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé viszi. Ezzel sikeresen tudták volna fékezni az amerikaiak terveit a vámok csökkentésére, majd eltörlésére.

Máris perelnek

Számos környezetvédő csoport dühödten reagált az engedékenységre. Az Earth Island Institute és más szervezetek már be is nyújtottak egy bírósági keresetet a megújított definíció miatt. A delfineket szerintük súlyos, de elsőre nem látható sérülések érhetik, a hálók ráadásul elválaszthatják az anyákat a szopós kicsinyektől, amelyek így elpusztulnak.

Öl vagy nem öl

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium kitart amellett, hogy bár kezdetben kétségtelenül sok delfin pusztult el, a módszerek mára finomodtak. Az Earth Island Institute viszont állítja, hogy a piacnyitás után évi 20-40 ezer emlős eshet áldozatul. A környezetvédők arra hivatkoznak, hogy a tengeri populációt vizsgáló National Marine Fisheries Service megállapította: a kérdéses térségben a megtépázott delfinállomány képtelen regenerálódni - feltehetőleg a tonhalhalászok miatt.