Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nyolcéves kőtörők az Andok aranybányáiban

2001.10.11. 09:31
Peruban, Bolíviában és Ecuadorban összesen mintegy 150 ezer gyermek végez az egészségre súlyos fenyegetést jelentő munkát aranybányákban és aranymosókban, siralmas életkörülmények között - olvasható a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerdán nyilvánosságra hozott közleményében.
Az említett három országban mintegy 400 ezer ember él az arany kézi erővel történő kitermeléséből, távoli, elhagyatott, a létfeltételek minimumát is alig biztosító vidékeken - állapította meg az ILO munkatársa, César Mosquera, aki a nemzetközi szervezet gyermekmunka megszüntetéséért indított programját vezeti a térségben.

A bányák egy része 4000 méteres tengerszint feletti magasságban nyílik. Dél-Peruban legalább 6000 aranybányász dolgozik a fagyhatár fölött.

Nyolcéves kőtörők

Hatéves gyerekeket dolgoztatnak az aranymosókban; nyolcévesek már követ törnek és higannyal vonják ki a kőzetből az aranyat; a tizenkét évesek pedig már tárnákban dolgoznak: vésővel fejtik a kőzetet, és segédkeznek a robbantások előkészítésében.

A gyerekek anyja eközben a legkisebbekkel együtt a korábbi robbantások törmelékét válogatja, és az abban lévő aranymorzsákat mossa ki.

Tizenöt gramm arany 1 tonna kőzetből

Ezeken a munkahelyeken átlagosan 15 gramm aranyat nyernek ki 1 tonna kőzet felaprózásával és átmosásával. Az aranyért a közvetítők a piaci ár negyedét fizetik a munkásoknak.

Az aranymosók - gyerekek és felnőttek egyaránt - munkaszerződés nélkül dolgoznak, ami számos visszaélést tesz lehetővé velük szemben alkalmazóik számára - idézte a közleményt az EFE hírügynökség.