Auguszta
-3 °C
2 °C

A Dell már nem alkalmaz rabokat

2003.07.06. 09:34
A Dell Computer bejelentette, hogy szerződést bont az UNICOR nevű állami céggel, amely börtönök bevonásával végezte a számítógépek bontását.
A számítógépgyártót a Silicon Valley Toxics Coalition környezetvédő csoport szólította fel a börtönmunka megszűntetésére, közölte a YahooNews. A környezetvédők szerint ugyanis a börtönökben nem folyik szakszerű munka, a rabok leginkább kalapácsot használnak a bontáshoz, így sok káros anyag kerül a környezetbe, és mindez az alkatrészek újrahasznosításával foglalkozó komoly cégek üzletét rontja. A szervezet szerint e téren a Hewlett-Packard példáját kellene követni, mivel az már régóta ilyen cégekkel végezteti a bontást.

A szerződés lejárt

A Dell új partnere a Resource Concepts Inc. és az Image Microsystems Inc. Bryant Hilton szóvivő ugyanakkor közölte, hogy a szerződésbontásnak semmi köze a környezetvédők tiltakozásához. A szóvivő szerint a szerződés egyszerűen lejárt, és kölcsönös egyetértés alapján meg sem hosszabbították. Az új cégekkel előnyösebb megállapodást lehetett kötni, és azok a Dell által szabott szigorúbb követelményeknek is megfelelnek, tette hozzá. Az UNICOR nem kommentálta a szerződésbontásról szóló hírt.

A Toxics Coalition örömmel nyugtázta a számítógépgyártó döntését. "A Dell viszonylag kevés alkatrészt hasznosít újra, de mivel óriási cégről van szó, nagyon fontos, hogy így döntött" - mondta Sheila Davis, a szervezet egyik vezetője.