Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Rájár a rúd a könyvvizsgálókra

2002.02.13. 12:02
A spanyol hatóságok 540 ezer eurós (130 millió forintnyi) büntetést szabtak ki a Deloitte & Touche könyvvizsgálóra, miután a vállalat egyik ügyfele, a madridi Gescartera S.A. brókercég tönkrement.
A Deloitte-tel szemben megfogalmazott vádak részletei nem ismeretesek, de a hatóság valószínűleg azt kifogásolja, hogy a könyvvizsgáló nem jelezte a Gescartera 2000-es pénzügyi jelentésének hibáit - közölte a New York Times.

108 millió euró hiányzik

Rodrigo Rato pénzügyminiszter a brókercég 2001 júniusi csődje után vizsgálatot rendelt el, miután kiderült: a Gescartera ügyfeleinek 108 millió eurója veszett el.

A Deloitte fellebbez

A Deloitte spanyolországi irodája nyilatkozatban közölte, hogy meglepőnek tartja a büntetést, és meggyőződése, hogy a könyvvizsgáló szabályosan járt el annak idején. A vonatkozó szabályokat azóta azonban épp a Gescartera bukása miatt módosították. "Bármilyen elítélő döntés is szülessen, a Deloitte mindenképpen fellebbez ellene, mert biztosak vagyunk benne, hogy az illetékes bíróság a javunkra döntene" - áll a nyilatkozatban.

Új szabályok

A Gescartera csődje után megtiltották, hogy a könyvvizsgálók ugyanannak a cégnek adjanak pénzügyi tanácsokat, amelyiknél könyvvizsgálatot végeznek. Az amerikai könyvvizsgálók - hogy visszanyerjék ügyfeleik bizalmát - hasonló döntést hoztak az Enron csődje után.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek