Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Rájár a rúd a könyvvizsgálókra

2002.02.13. 12:02
A spanyol hatóságok 540 ezer eurós (130 millió forintnyi) büntetést szabtak ki a Deloitte & Touche könyvvizsgálóra, miután a vállalat egyik ügyfele, a madridi Gescartera S.A. brókercég tönkrement.
A Deloitte-tel szemben megfogalmazott vádak részletei nem ismeretesek, de a hatóság valószínűleg azt kifogásolja, hogy a könyvvizsgáló nem jelezte a Gescartera 2000-es pénzügyi jelentésének hibáit - közölte a New York Times.

108 millió euró hiányzik

Rodrigo Rato pénzügyminiszter a brókercég 2001 júniusi csődje után vizsgálatot rendelt el, miután kiderült: a Gescartera ügyfeleinek 108 millió eurója veszett el.

A Deloitte fellebbez

A Deloitte spanyolországi irodája nyilatkozatban közölte, hogy meglepőnek tartja a büntetést, és meggyőződése, hogy a könyvvizsgáló szabályosan járt el annak idején. A vonatkozó szabályokat azóta azonban épp a Gescartera bukása miatt módosították. "Bármilyen elítélő döntés is szülessen, a Deloitte mindenképpen fellebbez ellene, mert biztosak vagyunk benne, hogy az illetékes bíróság a javunkra döntene" - áll a nyilatkozatban.

Új szabályok

A Gescartera csődje után megtiltották, hogy a könyvvizsgálók ugyanannak a cégnek adjanak pénzügyi tanácsokat, amelyiknél könyvvizsgálatot végeznek. Az amerikai könyvvizsgálók - hogy visszanyerjék ügyfeleik bizalmát - hasonló döntést hoztak az Enron csődje után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?