Auguszta
-7 °C
0 °C

A lengyelek elhalasztják a hiánycsökkentést

2006.07.28. 08:30
Az inflációs kockázat növekedését prognosztizálja a lengyel jegybank, miközben egyre nagyobbak a kétségek a költségvetési tervek teljesíthetőségét illetően. A lengyel pénzügyminiszter Brüsszelben kérte az előírt hiánycsökkentés elhalasztását, a deficit 2007-ben a tervezett 3 helyett legalább 5 százalékos lesz.

A lengyel jegybank negyedéves jelentésében az eddigi legerősebb jelzést adta arra vonatkozóan, hogy legkésőbb az év elején kénytelen lesz emelni az irányadó kamatot. A 12 havi infláció júniusban ugyan csupán 0,8 százalékos volt, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban, a jelentés azonban az inflációs kockázatok növekedésére figyelmeztet középtávon.

Eszerint az infláció a jövő év első negyedében megközelíti a bank inflációs célkitűzésének 2,5 százalékos középértékét, és 2008 első negyedében várhatóan a fölé emelkedik. Az inflációs kockázatot növeli a gazdasági növekedés gyorsulása, a munkaerőköltségek és bérek emelkedése, az energiaárak, valamint élelmiszerárak emelkedése és a zloty gyengülése - állapítja meg a jelentés. A kormány költségvetésideficit-előirányzatának várható túllépése ugyancsak rontja a kilátásokat. A jegybank egyúttal 4,5-ről 5 százalékra emelte ez évre szóló GDP-növekedési előrejelzését.

Aszály, infláció, nyugdíjreform

A kockázatokat növeli, hogy a Lengyelországot sújtó aszály miatt akár 20 százalékkal is emelkedhetnek az élelmiszerárak, miután a gabonatermés jócskán el fog maradni a szokásostól. Egyes területeken a termés a tavalyi felét sem éri el. A helyhatóságok egy része már szükségállapotot hirdetett a szárazság miatt - ekkor a kormány köteles támogatást nyújtani. Andrzej Lepper agrárminiszter, miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a tárca már 100 millió zlotyt félretett segély céljára, de az összeg ennek az ötszörösét is elérheti.

Stanislaw Kluza, az új kormány pénzügyminisztere tegnap Brüsszelben Joaquín Almuniával, az Európai Bizottság (EB) monetáris ügyekért felelős tagjával tárgyalt, és az EB hozzájárulását kérte az előirányzott hiánycsökkentés elhalasztásához. A tervek szerint ugyanis 2007-re a GDP 3 százaléka alá kellene szorítani a deficitet, az EB szerint azonban 5 százalék fölött lesz a nyugdíjreform költségei miatt.

Mindenkinek hasznos volna

A halasztás mindenkinek hasznos volna, mert Lengyelországnak több ideje lenne alkalmazkodni az előírásokhoz, az EB pedig nem kényszerülne rá, hogy megbüntessen egy országot egy olyan fontos lépés miatt, mint a nyugdíjrendszer reformja - mondta Kluza, azt azonban nem közölte, hogy mikorra tervezik 3 százalék alá szorítani a deficitet.

A miniszter egyébként tegnap a PAP lengyel hírügynökségnek úgy nyilatkozott: 4 milliárd zloty bevételkiesést okoz jövőre, hogy a koalíciós partnerek nem támogatják a jövedéki adó emelésére vonatkozó javaslatot. Ráadásul Lepper, a koalícióban részt vevő Önvédelem vezetője egy nappal korábban fenyegetőzött, hogy pártja kilép a kormányból és előrehozott választásokat kényszerít ki, ha nem növelik a tervezett jóléti kiadásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!