16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Cheney alelnök is érintett mérleghamisításban?

2002.07.01. 13:14
Egy új westernhős száll szembe az amerikai óriáscégek csaló könyvelőivel: Harvey Pitt akár Dick Cheney alelnöknek is aláfűthet. Eskü alatt kell vallaniuk pénzügyeik állásáról az amerikai óriáscégeknek, mert az Enron, a WorldCom, a Xerox, a Halliburton és társainak praktikáit megelégelte az amcsi üzleti élet kemény ellenőre, Harvey Pitt, az Értékpapírfelügyelet elnöke. És Pitt nem viccel. Ilyeneket mond: "keményen meg fognak fizetni". És komolyan is gondolja, ami rossz perceket szerezhet még Cheney alelnöknek, aki akár érintettnek is bizonyulhat egy hasonló botrányban.
Eskü alatt kell nyilatkozatot tennie sok nagy amerikai cég vezérigazgatójának arról, hogyan is állnak a vállalata pénzügyei. "Ha a legapróbb hamis állítást találjuk, keményen meg fognak fizetni". Nem, Bush elnök nem Clint Eastwoodot nevezte ki elnöki biztosnak, Charles Bronson sem lett pénzügyminiszter, hanem Pitt, a nagy hatalmú értékpapír felügyelet rettenthetetlen elnöke elégelte meg, hogy az amerikai óriáscégek könyvelése lassan kevésbé cseng hitelesen, mint egy nigériai miniszterfeleség segítségkérő emailje.

Az utóbbi napokban derült ki ugye, hogy olyan tekintélyes vállalatok, mint a WorldCom vagy a Xerox, milliárd dollárokat könyveltek félre, hogy megtévesszék a befektetőket pénzügyi helyzetükről.

Kedvenc szava a "kemény"

Bush elnök, aki tavaly nevezte ki Pittet a felügyelet (SEC) elnökévé, azt lebegteti, hogy bűnügyi nyomozás indulhat a csaló cégek vezetői ellen. A Fehér Ház a hétvégén azt szivárogtatta, hogy az elnök adott esetben hajlana nagyobb hatalmat adni a SEC kezébe. "A legkeményebb, legpragmatikusabb megoldást kell választanunk" - nyilatkozta Pitt az ABC tévének, majd élő adásban szétmorzsolt egy bennfentes kereskedőt.

Reszkess, Xerox!

"Nem végeztünk a Xerox-üggyel" - figyelmeztetett a nagyfejű és megvesztegethetetlen főellenőr. "Mindenkit vizsgálunk, aki érintett lehet és nemsokára felelősségre vonjuk őket azért, amit tettek".

Cheney cége is

Pikáns fordulatot vehet a dolog a közeljövőben, hiszen a SEC vizsgálatot folytat a Halliburton nevű olajcég ellen. Az olajtársaságot, amelynek 2000-ig Dick Cheney alelnök volt a vezetője, azzal gyanúsítják, hogy mintegy 100 millió dollárnyi vitatott kiadását a bevételi oldalra könyvelte el 1998-ban. A dolog célja az lett volna, hogy egy tervezett összeolvadás előtt jobban mutasson a mérleg. A vállalat könyvvizsgálója ki más lett volna, mint az Enron-ügy miatt gyakorlatilag megsemmisült Arthur Andersen.

Házinyúlra is

Az ABC riportere rákérdezett, hogy a Bush adminisztráció kemény álláspontját, miszerint a vezérigazgatók felelősek az ilyen esetekért, ebben az esetben is alkalmazni fogják-e. Pitt nem habozott: "Senkit sem hagyunk futni. Ha bárki megsérti a törvényt, azt elkapjuk."  • Tippek
  • Hírek