Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A cseh GDP megelőzte a portugált

2006.01.23. 15:05
A cseh gazdaság teljesítménye megelőzte az egyik eredeti EU-tag, Portugália teljesítményét. Az egy főre jutó GDP-ben a cseh gazdaság jobb teljesítményt nyújtott 2005-ben, mint a portugál, ez azonban nem jelenti azt, hogy az életminőség tekintetében is megelőzte volna, írta a Respekt című hetilap Prágában.
A cseh sajtó és a közgazdászok a kilencvenes években sokat foglalkoztak a Nyugat-Európa utoléréséhez szükséges idővel, hogy vajon öt, tíz vagy húsz évre lesz-e ehhez szükség. A portugál eredményt felülmúló adat közzététele így jó okot szolgáltathatna az ünneplésre.

A média ennek ellenére sem győzelmi jelentésekkel reagált. Szinte csak mellékesen jegyezte meg, hogy Portugáliát sikerült ugyan megelőzni, de Németország vagy akár csak Görögország utoléréséhez még sok időre lesz szükség. Öt évvel ezelőtt azonban még kevesen hitték volna, hogy ilyen hamar sikerül majd megelőzni akár csak Portugáliát.

Az ENSZ által összeállított és a várható élettartamot, az egészségi állapotot és az általános képzettségi szintet is felölelő Human Development Index (HDI) 2004-es életminőség-mutatója szerint viszont Portugália hat hellyel előzi meg Csehországot. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a 2005-ös GDP adat milyen befolyást gyakorolt erre a mutatóra.

A hetilap cikke szerint, ha a mutató a korrupciós besorolást is magában foglalná, Csehország még nagyobb elmaradásban lenne Portugáliától, hiszen a korrupció tekintetében az egyik legrosszabb európai országnak számít.

Az egy főre jutó GDP növekedése és Portugália megelőzése persze mindenképpen jó hír Csehországnak. Ez azonban elsősorban az ipari termelés felfutásának, ezen belül is az autóiparinak, valamint a belső fogyasztás növekedésének köszönhető, és semmiképpen sem tükrözi az életminőség javulását.

Mindaddig, amíg a gazdasági növekedés által termelt jövedelem meg nem jelenik az élet más területein is, a kultúrában, a környezetben vagy az oktatásban, nem lesz igazán fontos, mikor érnek utol a csehek bárkit az egy főre jutó GDP-ben, idézte a Respektet hétfőn a CTK hírügynökség.

A cseh gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal teljesített többet változatlan áron, mint a 2004 harmadik negyedében, a GDP folyó áron 742,8 milliárd cseh koronára emelkedett.

Az ütem elmaradt Szlovákia 6,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedésétől, de meghaladta a magyar gazdaság 4,5 százalékos és a lengyel gazdaság 4,7 százalékos ütemét, ugyancsak az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A cseh GDP-növekedés fő hajtóereje a harmadik negyedévben is az export volt, amely 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az import csak 6,1 százalékkal bővült.

Piaci elemzők úgy vélik, hogy a cseh GDP növekedése a vártnál hamarabb jutott túl a csúcson, és az infláció vártnál nagyobb lassulásával együtt ez arra vall, hogy a központi banknak nem kell sietnie további kamatemeléssel, különösen, mert a cseh korona is erős. Év végére is a tavalyinál kisebb inflációt jósolnak most.

A tavalyi első negyedévben Csehország gazdasága 5,0 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ugyancsak az export 19,4 százalékos többlete miatt a tavalyi első negyedhez képest, amit az import 11,4 százalékos bővülése kísért. A lakossági fogyasztás 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez képest, a tőkeberuházások 2,9 százalékkal gyarapodtak.

Az Európai Bizottság novemberben 4,8 százalékra emelte a tavalyi évre szóló előrejelzését a cseh GDP növekedésére az addigi 4,0 százalékról, idénre, azaz 2006-ra 4,4 százalékra a korábbi, 4,2 százalékos becslésről, és 4,3 százalékot jósol 2007-re.