Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Disney tovább kavar Micimackó-ügyben

2002.11.06. 13:00
A Walt Disney bejelentette, hogy megállapodott a Micimackó szerzőjének és illusztrátorának örököseivel, és megszerezte tőlük a mesefigurákkal kapcsolatos összes kereskedelmi jogot. Ha a bíróság érvényesnek találja az egyezményt, ez véget vethet az évtizedes jogi csatározásnak, amely a Disney és a jogok korábbi tulajdonosa, a Stephen Slesinger Inc között folyt.
Stephen Slesinger 1930-ban szerezte meg a jogokat Milnétől 1000 dollárért és a leendő bevételek 3 százalékáért. Két évvel később, amikor a televíziózás még igencsak gyerekcipőben járt, Slesinger megszerezte a rádiós és televíziós jogokat is, sőt a "televízióhoz hasonló" eszközökre vonatkozó jogokat is.

Az özvegy továbbadta, később pert indított

Slesinger özvegye 1960-ban továbbadta a jogokat a Disneynek; a megállapodás alapján a médiaóriás a bevételek négy százalékát köteles átutalni a Stephen Slesinger Inc-nek (SSI). Az özvegy a nyolcvanas években azzal kezdte vádolni a Disneyt, hogy az téves adatokat közöl bevételeiről, és ezzel sokmilliós kárt okoz cégének. A dolog odáig fajult, hogy Shirley Slesinger 1991-ben 200 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be a Disney ellen.

A Disney újratárgyal

A Disney most bejelentette, hogy az 1998-as, szerzői jogokra vonatkozó törvény alapján újratárgyalta a jogokra vonatkozó megállapodást Milne és az illusztrátor E. H. Shepard unokáival, és meg is egyezett velük minden jog megvételéről. A médiavállalat szerint a jogszabály alapján két év türelmi idő jár az SSI-nek, tehát az új egyezség 2004-ben lép életbe.

Slesingerék nem fogadják el a megállapodást

A hírrel kapcsolatban a Slesinger család ügyvédei azonnal tiltakoztak: "Fogalmunk sincs, a Disney miről beszél. A jogokat Slesinger vette meg Milnétől, ezt nem lehet semmibe venni" - közölte Bonnie Eskanazi, a Selinger Inc egyik ügyvédje.

Tavasszal kezdődik a per

A Disney sietsége érthető: az SSI kontra Disney per tavasszal kezdődik, és a bíró korábban elutasította a cég könyveléséről szóló beszámolót, új auditort jelölt ki, akinek a Slesingerék által javasolt könyvvizsgálati módszert javasolta. A Disney azt szeretné, hogy a bíró ismerje el az új megállapodás érvényességét, Slesingerék ugyanakkor a Disney-vel kötött szerződésük érvénytelenítését kérhetik, ha a per során bebizonyosodik, hogy a vállalat csalást vagy szerződésszegést követett el.