Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A Disney tovább kavar Micimackó-ügyben

2002.11.06. 13:00
A Walt Disney bejelentette, hogy megállapodott a Micimackó szerzőjének és illusztrátorának örököseivel, és megszerezte tőlük a mesefigurákkal kapcsolatos összes kereskedelmi jogot. Ha a bíróság érvényesnek találja az egyezményt, ez véget vethet az évtizedes jogi csatározásnak, amely a Disney és a jogok korábbi tulajdonosa, a Stephen Slesinger Inc között folyt.
Stephen Slesinger 1930-ban szerezte meg a jogokat Milnétől 1000 dollárért és a leendő bevételek 3 százalékáért. Két évvel később, amikor a televíziózás még igencsak gyerekcipőben járt, Slesinger megszerezte a rádiós és televíziós jogokat is, sőt a "televízióhoz hasonló" eszközökre vonatkozó jogokat is.

Az özvegy továbbadta, később pert indított

Slesinger özvegye 1960-ban továbbadta a jogokat a Disneynek; a megállapodás alapján a médiaóriás a bevételek négy százalékát köteles átutalni a Stephen Slesinger Inc-nek (SSI). Az özvegy a nyolcvanas években azzal kezdte vádolni a Disneyt, hogy az téves adatokat közöl bevételeiről, és ezzel sokmilliós kárt okoz cégének. A dolog odáig fajult, hogy Shirley Slesinger 1991-ben 200 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be a Disney ellen.

A Disney újratárgyal

A Disney most bejelentette, hogy az 1998-as, szerzői jogokra vonatkozó törvény alapján újratárgyalta a jogokra vonatkozó megállapodást Milne és az illusztrátor E. H. Shepard unokáival, és meg is egyezett velük minden jog megvételéről. A médiavállalat szerint a jogszabály alapján két év türelmi idő jár az SSI-nek, tehát az új egyezség 2004-ben lép életbe.

Slesingerék nem fogadják el a megállapodást

A hírrel kapcsolatban a Slesinger család ügyvédei azonnal tiltakoztak: "Fogalmunk sincs, a Disney miről beszél. A jogokat Slesinger vette meg Milnétől, ezt nem lehet semmibe venni" - közölte Bonnie Eskanazi, a Selinger Inc egyik ügyvédje.

Tavasszal kezdődik a per

A Disney sietsége érthető: az SSI kontra Disney per tavasszal kezdődik, és a bíró korábban elutasította a cég könyveléséről szóló beszámolót, új auditort jelölt ki, akinek a Slesingerék által javasolt könyvvizsgálati módszert javasolta. A Disney azt szeretné, hogy a bíró ismerje el az új megállapodás érvényességét, Slesingerék ugyanakkor a Disney-vel kötött szerződésük érvénytelenítését kérhetik, ha a per során bebizonyosodik, hogy a vállalat csalást vagy szerződésszegést követett el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!