Móric
14 °C
15 °C

A németek fele visszakívánja a márkát

2002.05.21. 14:37
A németek 54 százaléka visszaállítná az euró bevezetésével megszűnt régi valutát, a márkát. A nosztalgia oka: a túlnyomó többsége szerint az euró bevezetése áremelkedéssel járt.
A Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungban megjelent felmérés szerint csupán a megkérdezettek 37 százaléka nem akarja a márka visszahozását, 9 százalékuk pedig bizonytalan a kérdésben.

A kutatásból kiderül az is, hogy a németek fele még nem szokott hozzá az új pénzhez. Különösen kedvezőtlen az euró népszerűségi indexe a volt NDK területén: az itt élők 60 százaléka a régi márkát kéri vissza.

Stabil unszimpátia

A vizsgálódás eredménye azt mutatja, hogy nem nőtt az európártiak tábora Németországban az utóbbi hónapokban. Sőt, a márka február végi megszüntetésekor valamivel kevesebben kívánták a nemzeti valuta visszaállítását.

A német Focus Money magazin megbízásából készült akkori felmérés szerint a németek 47,4 százaléka szerette volna, hogy a berlini kormány állítsa vissza a régi valutát. Az euróval elégedettek aránya pedig 47,5 százalékos volt akkor.

A II. világháború utáni német gazdasági stabilitás szimbóluma iránti nosztalgia oka valószínűleg abban keresendő, hogy a németek túlnyomó többsége szerint az euró bevezetése áremelkedéssel járt együtt.