Gerzson
-3 °C
3 °C

A világ legjobb internetes biznisze

2001.07.12. 11:09
Igenis léteznek olyan internetes vállalkozások, amelyek az első pillanattól fogva nyereségesek. Ilyen például a Gazdasági Rovat kedvence, a dogdoo.com, amely az "ártatlan, anonim bosszú" szlogennel jutányos árú kutyakakát postáz tetszőleges címre. A céget 70 dolláros befektetéssel indította az akkor 30 éves Augustus Platt. Idén eddig - a legkonzervatívabb becslés szerint is - legalább 40 ezer dollár (12 millió forint) bevételre tett szert Teddy, Jesse és Buster gazdája.
Két évvel ezelőtt hetven dollárt kockáztatott Befektetési Példaképünk, Augustus Platt, most pedig 25 ezer dolláros induló áron bocsátja licitre weboldalát, ami igen óvatos indítás, hiszen - a GreatDomains.com független becslése szerint - önmagában a domainnév megér ennyit. Legrosszabb esetben 357-szeres pénz szűk két év alatt, ez igen.

Megtaláltuk a Nagy Pénzfialtatót

Hogyan is indult ez a szédítő karrier? Az Index riportere a Nagy Világháló korlátlan lehetőségeivel élve klaviatúrát ragadott, és felvette a kapcsolatot az Alapítóval. Íme, a részletek.

Sör, kaki, biznisz

Buster munka közben
Élete első internetes vállalkozásaként 1999 augusztusában indította a weboldalt az akkor 30 éves, egy kaliforniai kisvárosban élő Platt. Összes befektetése a domainnév bejegyeztetéséhez szükséges 70 dollár volt. Termelőeszközként ott volt a család három, szerencsére eltérő méretű kutyája, az apró Teddy, a középtermetű Jesse és a gigászi Buster. Augustusnak sörözés közben támadt az az ötlete, hogy a bosszúszomjas exférjeknek, munkahelyi beosztottaknak és tengerészeknek ártatlan fegyvert ad a kezébe.

Magyarország mindenre vevő

A megrendelők három - egyre növekvő méretű - termék, a tacskókaki nagyságú Econo-Poop, a lényegesen nagyobb PooPoo Special és az állítólag akár kilós súlyt is elérő PooPoo Grande közül választhatnak. A kiválasztott modellt a dogdoo - vagyis az üzletet egymaga vivő Platt - légmentesen záró műanyag tasakba forrasztja, majd a megrendelő által kiválasztott üzenettel együtt erős kartondobozva helyezve postázza a megadott címre. A site-on található térkép böngészésekor büszkén láttuk, hogy már akadt magyarországi címzett is.

Három kutya, egy weboldal, biztos kenyér

Bronzzal futtatott kaka,
kevesebb, mint 300 dollár
Bár az egyébként igen készséges Platt pontos számokat nem kívánt megadni, az bizonyos, hogy az üzlet az első pillanattól nyereséges. Az alapító úgy fogalmazott, hogy részmunkaidőben végzett tevékenységhez képest szép pénzt csinál belőle. Annyit azért elárult, hogy idén eddig már több mint 2 ezer adagot postázott, a legtöbbet az Econo és a Grande modellekből. A postaköltség és csomagolás nélkül számított 20 dolláros átlagárral kalkulálva ez 40 ezer dollár bevétel. A tényleges összeg ennél minden bizonnyal nagyobb, hiszen Augustus bögrét és pólót is kínál. Csúcsmodellje az ízléses falapon elhelyezett, bronzzal bevont hatalmas kaki, ami majdnem 300 dollárba kerül. A vállalkozás persze költségekkel is jár, de Platt a weboldalon azt írja, hogy a 25 ezer dolláros kikiáltási ár bagatell, hiszen egy év alatt könnyedén visszajön.

Népszerű pénzemberek

A dogdoo.com vitán felül népszerű, eddig közel egymillió látogatója volt. De kik azok, akik nemcsak nézegetik, de rendelnek is? A site-on található toplista és Augustus Platt közlése alapján az "exek", a vicces kedvű családtagok és a tanárgyűlölő diákok szívesen küldenek a termékekből, de az egyik leglelkesebb csoportot a pénzügyi szektor munkásainak (könyvelők, bankárok, tanácsadók) ügyfelei alkotják.