Valér
-2 °C
0 °C

Lebeszél a rágyújtásról a dohányipari vezér

2002.03.01. 10:28
A dohányzás káros az egészségre ezért nem dohányzom és gyermekeimnek is ezt javasoltam - mondta a világ második legnagyobb cigarettagyártójának elnöke a The Times-nak adott interjújában. A hatalmas meglepetést okozó nyilatkozat befolyásolhatja a dohánygyárak ellen folyó számos nagy összegű kártérítési per kimenetelét.
Egészségügyi okokból nem dohányzom, kivéve egy-egy vacsora után elszívott szivart. A fiam és a lányom sem dohányoznak. Azt mondtam nekik: 'azt tanácsolom, ne dohányozzatok. Ha mégis, az a ti dolgotok, de nem tesz jót. Jobban teszitek, ha nem gyújtotok rá.' A fentieket Martin Broughton, a British American Tobacco - a világ második legnagyobb cigarettagyártója évi 800 milliárd szállal - elnöke mondta a brit napilapnak adott exkluzív interjújában.

Váltsanak a fiatalok!

Az emberek jobban járnának, ha nem gyújtanának rá - fejelte meg nagy felfordulást okozó nyilatkozatát a csúcsmenedzser, akinek cége tavaly 36 százalékkal 2 milliárd fontra - nagyjából 800 milliárd forintra - növelte nyereségét. Broughton a társaság éves üzleti jelentésében azzal magyarázta a hatalmas profitnövekedést, hogy bevált a BAT marketing stratégiája, miszerint a 30 évesnél fiatalabb fiatal felnőtteket célozták meg azzal, hogy eddigi bagójukról váltsanak az ő termékeik valamelyikére. A British American Tobacco gyártja többek között a Lucky Strike, Kent, Dunhill, Benson & Hedges, Rothmans és Pall Mall márkákat.

Ki fogják használni

"Az amerikai ügyvédek vidáman dörzsölgetik a tenyerüket" - kommentálta a dohányipari vezető "vallomását" Martin Day, az egyik legmenőbb brit kártérítési perekre szakosodott jogász. "Ezt alaposan ki fogják használni. Az esküdtszékekre nagy hatással lesz a nyilatkozat."

Nem dohányzik, de iszik

Az Index gazdasági rovatára a dohányipari cápa másik megnyilatkozás is nagy hatást tett. Broughton ugyanis a következőket mondta még káros szenvedélyeiről: "Nem dohányzom, de iszom. Tudom, hogy nem tesz jót nekem, de vállalom a döntést."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!