Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Százmilliárdos kártérítést úsztak meg a dohánygyárak

2003.05.22. 11:31
Egy floridai bíróság a dohánycégeknek adott igazat, miután azok fellebbeztek egy 145 milliárd dolláros büntetés ellen.
A pert annak idején hétszázezer floridai nevében indították. A felperesek azt állították, hogy a cégek félrevezették őket, nem tájékoztattak megfelelően a dohányzás káros hatásairól, így a betegségeikért a vállalatok felelősek. A bíróság 2000 júliusában a felpereseknek adott igazat, és rekordösszegű 145 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg, közölte a BBC.

Tönkre mentek volna

Az ítélethirdetés után a gyárak fellebbeztek, mert a büntetés kifizetésével saját bevallásuk szerint egészen biztosan tönkrementek volna. A bíró mostani döntésének indoklásában elmondta: "Az egész iparág sorsa nem függhet egy megalapozatlan ítélettől. Ez a büntetés teljesen irreális lenne."

Árfolyamugrás

Az érintett cégek - a Philip Morris, az RJ Reynolds, a Lorillard Tobacco, a Brown & Williamson, és a Liggett Group - részvényeinek árfolyama döntés hatására meredeken emelkedni kezdett. Az Altria (a Philip Morris anyavállalata) papírjai közel tíz, az RJ Reynolds részvényei öt százalékkal zártak magasabban.

A bíróság ugyan nem engedélyezte, hogy a felperesek közösen tovább pereskedjenek, de egyenként benyújthatnak újabb kereseteket.