Taksony
-2 °C
3 °C

Dohánygyárak perelik Kaliforniát

2003.06.12. 12:55
A vállalatok azért fordultak szövetségi bírósághoz, mert szerintük alkotmányos jogaikat sérti a kaliforniai dohányellenes kampány.
Az R.J. Reynolds és a Lorillard szerint a pénzükből nem finanszírozhatnak olyan kampányokat, amelyek tartalmával nem értenek egyet, és amelyek rontják a vállalatok hírnevét. 1998 óta ugyanis az államok a cégektől dobozonként 87 centet kapnak egészségügyi felvilágosításra.

Népszerűtlen csoportok

J. Joseph Escher, a cégeket képviselő azonban úgy véli, hogy a kaliforniai kampány több mint felvilágosítás, és még a gyártók alkotmányos jogait is sérti. "Az első alkotmánykiegészítést épp a népszerűtlen csoportok védelmére találták ki" - magyarázta az ügyvéd.

Kaliforniai illetékesek szerint azonban a vállalatok hiába tiltakoznak, hiszen itt egyszerűen egy adóról van szó, ami az állam pénze, azt tehát arra költi, amire akarja, közölte a YahooNews. Azt nem tudni, a bíró mikor dönt az ügyről. A keresetet el is utasíthatja, de előzetes határozattal be is tilthatja reklámkampányt.

Megúszott büntetés

Az R.J. Reynolds és a Lorillard nemrég komoly kártérítést úszott meg: a hétszázezer dohányosnak 145 milliárd dollárt ítélt meg egy floridai bíróság, de a cégek fellebbeztek, és a bíróság törölte az irreálisan magasnak ítélt büntetést.