Erzsébet
1 °C
4 °C

Monokróm lesz az amerikai cigireklám

2002.03.12. 13:08
Az amerikai igazságügyi minisztérium újabb szankciókkal sújtaná a dohánygyárakat: a tárca betiltaná a light és low-tar (alacsony kátránytartalmú) kifejezéseket, és megszüntetné cigaretta-automatákat. A cégek szerint ilyen döntést csak a Kongresszus hozhatna.
A kormány javaslata alapján a jövőben a cigisdobozokon és a reklámokon a felület 50 százalékát a figyelmeztető feliratoknak és illusztrációknak kellene elfoglalniuk - közölte a Reuters.

Fekete-fehér reklám

A minisztérium indítványa szerint minden reklámnak fekete-fehérnek kell lennie, a cégek a boltokban nem reklámozhatnak, akciókat nem indíthatnak, és engedményeket sem adhatnak. A dohánygyáraknak ezen felül komoly összegeket kellene áldozniuk a leszokni akarók támogatására (ingyenes telefonos tanácsadó szolgálattal például).

A dohánygyárak szerint abszurd az ötlet

Mark Smith, a Brown & Williamson Corp. szóvivője abszurdnak nevezte az ötletet. "Ez olyan, mintha néhány könyökvédős hivatalnok leült volna egy szobában, hogy megpróbálja az elképzelhető legfelháborítóbb ötleteket összehozni" - mondta. William Ohlemeyer, a Philip Morris Cos. Inc. alelnöke szerint a javaslat még a szólásszabadsághoz való alkotmányos jogot is korlátozza. "A kormány nem képzelheti, hogy ilyen döntéseket hozhat. Erre csak a Kongresszusnak lehetne joga" - tette hozzá.

A dohányzásellenes aktivisták nem bíznak a javaslatban

William Corr, a Campaign for Tobacco-Free Kids elnökhelyettese visszafogottan reagált a minisztérium ötletére: "Az ördög a részletekben lakozik. A dohánygyárak mindig nagyon ügyesen kihasználták az ilyen javaslatokban elrejtett kiskapukat" - mondta.

Kanadában már működik

Kanadában 2001-ben rendelték el, hogy a cigisdobozokon rákos szövetek és testrészek képeit kell elhelyezni. Egy felmérés szerint a dohányosok 58 százaléka "gondolkodott el" a káros következményeken a rémisztő képeket látva - közölte a CNN. Huszonhét százalékuk a képek hatására ritkábban gyújt rá otthonában, míg 17 százalékukkal fordult elő, hogy a képek miatt nem vették elő a dobozt egy társaságban. A leszokni próbálók 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a képeknek komoly szerepe volt döntésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?