Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Tűzbiztos cigarettát gyártanak

2004.06.02. 11:56
Alig csitult el a pereskedési hullám a dohánygyártók ellen a cigaretta egészségkárosító hatása miatt, a vállalatok újabb támadásnak vannak kitéve - írja a BBC Online. New York szigorú szabályai szerint ettől a hónaptól csak tűzbiztos cigarettát árulhatnak az államban. Az amerikai kongresszus az egész országra ki szeretné terjeszteni a szabályozást.
Június végétől csak olyan cigarettát lehet majd árulni New York államban, mely ha nem használják (vagyis nem szívnak bele) nagyon rövid idő alatt elalszik. Ezzel a legnagyobb dohánygyárak újabb nagy probléma elé néznek röviddel azután, hogy lecsendesült a nagy pereskedési hullám a cigaretták egészségkárosító hatása miatt.

A BBC Online szerint a probléma a gyártók számára nem a New York-i szabályozás, hanem az, hogy az Egyesült Államok kongresszusának megtetszett az ötlet, és javasolják, hogy az egész országra bevezessenek egy hasonló törvényt.

Cigi vagy gondatlanság

New Yorkban azért vezették be a szigorú szabályokat, mert adatok azt mutatják, hogy a legtöbb véletlen tűzeset cigaretták miatt következik be. A tűzoltóság adatai szerint az Egyesült Államokban az elmúlt 25 évben 25 ezren haltak meg cigaretta által okozott tűzben.

Az adatok nyilvánosságra kerülését jogi lépések követték, azzal vádolták a gyártókat, hogy szándékosan tervezték ilyen lobbanékonyra a cigarettapapírokat. Hogy ne legyenek ismét végeláthatatlan perek, a gyártók beleegyeztek abba, hogy olyan cigarettákat gyártanak, mely elalszik, ha már nem használják. Kitartanak azonban amellett, hogy a tűzeseteket nem ez, hanem gondatlanság és oda nem figyelés okozta - írja a BBC Online.

Az ügyben indított peres eljárások egy kivételével mind megszűntek. Elemzők szerint azonban ez a tendencia most megszűnhet. A négy legnagyobb társaság - Philip Morris, RJ Reynolds, Lorillard and Brown & Williamson - azt állítják, hogy biztonságosabbá tudják tenni cigarettáikat.

A dohánylobbi 2000-ben egyszer már megakadályozta hasonló szabályozás bevezetését.